009.jpg

Ustanovitev novomeške gimnazije obeležili s spominsko ploščo

datum: 04. 10. 2018

Pred Glasbeno šolo Marjana Kozine Novo mesto je danes potekalo slavnostno odkritje spominske plošče, s katero na pobudo Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta obeležujejo ustanovitev novomeške gimnazije s strani vladarice Marije Terezije. Na tem mestu je imela gimnazija svoj prvi sedež, preden se je preselila v današnje poslopje na Seidlovi cesti.

Spominsko ploščo in obnovo portala, ki jo je v sklopu evropskega leta kulturne dediščine v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto omogočila Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, sta odkrila novomeški župan Gregor Macedoni in član Odbora za promocijo kulturne dediščine ter častni občan Mestne občine Novo mesto dr. Mihael Japelj.

007

Obeležje je poklon zavednim Novomeščanom, ki so si v 18. stoletju prizadevali za ustanovitev gimnazije – institucije znanja, ki se danes lahko pohvali z 272-letno tradicijo, in velja za eno najstarejših izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Pouk je stekel 3. novembra 1746, na koncu seznama 66 dijakov pa je prvi prefekt novomeške gimnazije pater Godfrid Pfeiffer zapisal: “S to skromno in majceno skupino se je pričel novomeški študij.”

Odbor si prizadeva za predstavitev, promocijo in ohranjanje kulturne dediščine Novega mesta, v njem pa poleg dr. Japlja sodelujejo še častni občan in zaslužni profesor dr. Jože Gričar, častni občan dr. Janez Gabrijelčič, direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, zaslužni profesor ddr. Janez Usenik, ravnateljica novomeške gimnazije Mojca Lukšič, doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše iz Visoke šole za upravljanje in poslovanje Grm Novo mesto, frančiškan Tomaž Hočevar in knjižničarka frančiškanske knjižnice Cecilija Smolič.

005

nazaj