townlab.jpeg

Prvo srečanje partnerjev projekta Townlab_MEET

datum: 29. 10. 2018

V občini Chiesanuova v italijanskem Torinu je od 24. do 25. oktobra potekalo srečanje partnerjev v okviru projekta Townlab_MEET, na katerem je sodelovala tudi predstavnica Mestne občine Novo mesto.

 

Namen projekta Townlab_MEET je vzpostaviti mrežo malih in srednjih občin z izhodiščem obravnave migracij kot priložnosti za razvoj občin. Občine se povezujejo z namenom medsebojne izmenjave dobrih integracijskih praks, izmenjave strokovnjakov, ki delujejo na področju migracij, in razvijanja skupnih standardov za vzpostavljanje uspešnejših mehanizmov integracije ter vključevanja migrantov. Na projektu sodelujejo partnerji iz Italije (Chiesanuova, Torino, Quincinetto), Nemčije (Speyer), Slovenije (Mestna občina Novo mesto), Francije (Marnaz), Srbije (Subotica) in Bolgarije (Kostinbrod). 

Uvodno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi partnerjev, samega projekta, ciljev in namenov ter izmenjavi dobrih praks, migrantskih politik na mednarodni in nacionalni ravni in predstavitvi vključevanja migrantov in beguncev v lokalno okolje in šolstvo. V sklopu obiska in mednarodnega seminarja so predstavili in razpravljali o projektih, lokalnih in mednarodnih dialogih, ter načelih prava Evropske unije o migracijah in azilu. Podrobneje so se posvetili italijanskem sistemu sprejemanja migrantov ter razvoju SPRAR modela. Udeleženci so se srečali in slišali osebne zgodbe beguncev in migrantov iz Malija in Čečenije, ki so se že integrirali v lokalno okolje, ter za večerjo poskusili njihovo kulinariko. 

Naslednje srečanje partnerjev bo potekalo marca prihodnje leto v mestu Speyer v Nemčiji.

Projekt je financiran iz programa Evropa za državljane 2014–2020.

nazaj