IMG_0494.JPG

Praznovanje novomeške knjižnice

datum: 08. 03. 2019

Knjižnica Mirana Jarca že 73 let zagotavlja dostop do informacij, znanja in kulture v najširšem smislu, s posebnim poudarkom na varovanju kulturne dediščine. V sklopu praznovanja je ob osebnem vračilu knjig odpisala nastale dolgove, tekom dneva pa so se zvrstile aktivnosti za vse generacije.

1. marca 1946 je bila pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.

Odpis dolgov

Navadno na dan praznovanja pripravijo ugodnosti za uporabnike in obiskovalce knjižnice. Pretekla leta so ponujali možnost brezplačnega vpisa v knjižnico, tokrat pa so na svoj račun po dolgem času prišli tudi vsi, ki so zamujali z vračilom knjig. Ob tej priložnosti so jim namreč dolgove ob osebnem vračilu knjig pri izposojevalnem pultu odpisali, in sicer tako v novomeški osrednji območni knjižnici kot tudi v njenih krajevnih enotah. Obiskovalcem so postregli s kavo, čajem in piškoti ter jim razdelili promocijsko gradivo in knjige iz bukvarne, ki so na ta način dobile svoj drugi dom.

Delavnica 7 razlogov zakaj …

V dopoldanskem času so ustvarjali knjižne kazalke in albume kratkih sporočil ter se hkrati spraševali, kaj nam polepša dneve, zakaj je knjiga moja najboljša prijateljica, zakaj rad zahajam v knjižnico ipd.

IMG_0485

Zanimivosti knjižnice igralca Janeza Cesarja

Obiskovalci so se tekom dneva večkrat lahko udeležili vodenega ogleda knjižnice žlahtnega komedijanta, dolenjskega rojaka, igralca SNG Drame in Prešernovega nagrajenca Janeza Cesarja (1896-1965), ki sta mu bili v zibko položeni dve veliki ljubezni: do odrskih desk in do knjige. Njegova bogata knjižnica šteje približno sedem tisoč knjig. Skupaj z drugimi osebnimi predmeti jo je zapustil novomeški knjižnici, kjer so jo v letu 2018 na sodoben način in v prenovljeni podobi ponudili na voljo tako uporabnikom kot tudi obiskovalcem kulturnih znamenitosti Novega mesta.

Ura pravljic malo drugače

Najmlajši obiskovalci so praznovali s pravljičarko in etnologinjo Enjo Grabrijan ob pravljicah malo drugače. Prisluhnili so ljudskim pravljicam ob zvočni spremljavi in izvedeli, kako se sliši, ko »tanca« volk z lisico in kakšen vonj ima zvarek za letenje, s katerim namažemo podpazduhe. Sledila je delavnica, kjer so otroci z voščenkami in barvicami pod vtisi pravljic narisali skupinsko ilustracijo.

IMG_20190301_180654

Jure Tori in Jure Longyka – Jurski par

Na osrednjem večernem dogodku so obiskovalci prisluhnili poeziji slovenskih pesnikov v interpretaciji radijca, odrskega performerja in govornega interpreta Jureta Longyke ob ritmih harmonikarja Jureta Torija, člana glasbene zasedbe Orlek, ki uspešno stopa tudi po samostojni poti. Zasnovala sta glasbeno-govorno predstavo, za katero pravita, da je ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva skupaj z verzi Rudija Medveda, Tjaše Koprivec, Andreja Gučka, Karla Destovnika Kajuha, Ivana Cankarja in drugih strelja daleč v globine poslušalčevega srca.

IMG_0520

nazaj