Odprtje_skupnostnega_centra.jpg

Praznovanje Dneva za spremembe, mednarodnega dneva Romov in odprtje novega Skupnostnega centra Brezje

datum: 08. 04. 2019

Minulo soboto so v romskem naselju Žabjak Brezje, v sklopu praznovanja prostovoljske akcije Dan za spremembe in obeležitve mednarodnega dneva Romov, potekale številne prostovoljne aktivnosti in kulturna prireditev z odprtjem novega Skupnostnega centra Brezje. V njem bodo različne organizacije izvajale programe za večjo socializacijo romske skupnosti.

Pred odprtjem so prostovoljci Območnega združenje Rdečega križa, Društva za razvijanje prostovoljnega dela, Razvojno izobraževalnega centra, Mestne občine Novo mesto, novomeških srednjih šol in romske skupnosti pripravili akcijo urejanja notranjosti ter okolice novega skupnostnega centra.

Ustvarjanje v centru

Sledil je kulturni program, ki so ga ob praznovanju mednarodnega dneva Romov pripravili otroci iz Dnevnega centra Brezja in mački iz Vrtca Pedenjped. Župan Gregor Macedoni je skupaj z romskim svetnikom Duškom Smajkom, Eksimirjem Brajdičem in z otroki, ki bodo uporabljali nove prostore, prerezal trak in otvoril večnamenski center. Kot je povedal župan, bo center omogočal nadgradnjo dosedanjih programov vrtca in dnevnega centra za otroke in mladino, hkrati pa tudi dodatne varnostne in socialne programe na področju zdravstva in izobraževanja starejših Romov ter omogočal večje družbeno vključevanja Romov.

Praznovanje Dneva za spremembe, mednarodnega dneva Romov in odprtje novega Skupnostnega centra Brezje

Praznovanje Dneva za spremembe

Otroci iz Dnevnega centra Brezje

Za gradnjo centra smo skupaj z davkom namenili nekaj več kot 140.000 evrov in dobrih 230.000 za komunalno urejanje. Med drugim smo urdili postajališče šolskega avtobusa, javno razsvetljavo, pločnik, ploščad in parkirišča pred skupnostnim centrom in rekonstruirali priključka na državno cesto. 85 odstotkov nastalih stroškov je sofinancirala država, ureditev skupnostnega centra pa je prvi del celovitega komunalnega urejanja romskega naselja Žabjak.

 

nazaj