_DSC0087-2.jpg

Poleti prenova Kandijskega mostu, ureditev vaškega središča v Gabrju in gradnja kanalizacije na Kuzarjevem kalu

datum: 20. 06. 2019

Župan Gregor Macedoni je na rednem srečanju z novinarji spregovoril o številnih investicijah na različnih koncih občine in nekaterih drugih aktualnih projektih. Prihodnji teden se začenja prenova Kandijskega mostu, po kateri bo »podaljšek« prenovljenega Glavnega trga urejen v skladu z novo prometno ureditvijo.

Prenova Kandijskega mostu bo od srede, 26. junija, zahtevala zaporo za avtomobilski promet, tako da bo izvoz iz mesta predvidoma do konca avgusta onemogočen, po prenovi pa bo večji del površine mostu namenjen pešcem in kolesarjem. V mestnem jedru velja izpostaviti še pridobljeno gradbeno dovoljenje za načrtovano obnovo Fichtenaurjeve hiše (Glavni trg 2), v kateri Mestna občina načrtuje gradnjo stanovanj. Trenutno se zaključuje izdelava projekta (PZI), sledi izdelava potrebne investicijske in razpisne dokumentacije, izbor izvajalca, v drugi polovici leta pa je predvidena izvedba gradbenih del.

V poletnih mesecih načrtujemo tudi ureditev obračališča in postajališča za avtobuse v Gabrju in gradnjo kanalizacijskega omrežja na Kuzarjevem Kalu pri Prečni.

GABRJE_CENTER__004_

Nadaljuje se izvedba Večnamenske poti ob Levičnikovi cesti. Glavnina del bo predvidoma končana do konca julija, ko bodo urejeni priključki na območju Ločenskega mostu in začasna navezava na Žabjo vas, kar bo omogočalo uporabo poti. V drugi polovici leta bo kot predfaza načrtovane rekonstrukcije križišča v Žabji vasi v dogovoru z državo urejena tudi trajna navezava večnamenske poti na to križišče.

Urejanje cestnega odseka na  Ragovem

Na področju urejanja državne cestne infrastrukture je župan povedal, da je Direkcija RS za infrastrukturo tik pred izborom izvajalca za nadaljevanje prenove ceste skozi naselje Šmihel na odseku od odcepa za Šukljetovo in odcepa za Regrške Košenice. Izvedba del je predvidena v letošnjem letu. Država pripravlja tudi razpisa za rekonstrukcijo Mirnopeške ceste in ureditev avtobusnega postajališča v Birčni vasi, v prihodnjem letu pa na tem območju sledi še rekonstrukcija regionalne ceste od podvoza do osnovne šole Birčna vas.

Cestni odsek- Šmihel

Župan je izpostavil tudi projekt »Twining turizem«, ki spodbuja turistično promocijo sodelujočih mest preko zagotavljanja posebnih ugodnosti za obiskovalce iz partnerskih mest. Gre za mednarodni projekt, za katerega smo kot vodilni partner pridobila nepovratna evropska sredstva.

V okviru projekta, pri katerem sodeluje deset partnerjev, bo med novembrom 2018 in junijem 2020 potekalo šest dogodkov. Dva sta se že odvila v Vicenzi in Herceg Novem, tretji pa bo prihodnji vikend v sklopu Praznika situl v Novem mestu in se ga bo udeležilo 35 mednarodnih udeležencev. Ob tej priložnosti bo Mestna občina Novo mesto obeležila tudi 25. obletnico partnerstva s katalonskim mestom Vilafranca del Penedés. V sklopu projekta občani Novega mesta že lahko koristijo popuste v črnogorskem obmorskem mestu Herceg Novi.

BPu-du8558

 

nazaj