Mesto_Torunj_2.jpg

10. obletnica partnerstva med Novim mestom in Torunjem

datum: 25. 09. 2019

Potem ko smo konec junija obeležili 25. obletnico partnerstva s katalonskim mestom Vilafranca del Penedès, letos obeležujemo še eno obletnico, in sicer z našim partnerskim mestom Torunj. 29. avgusta je namreč preteklo 10 let od slovesnega podpisa partnerskega sporazuma, ki sta ga v Novem mestu leta 2009 podpisala takratni župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in predsednik poljskega mesta Torunj Michał Zaleski. Sporazum sta sicer že 23. junija 2009 podpisala tudi v Torunju. Poljski partnerji so ob tej priložnosti v Torunju med 20. in 23. septembrom 2019 organizirali tridnevno dogajanje, ki se ga je udeležil tudi župan Gregor Macedoni.

Mesto Torunj 15

Gostitelj gala slovesnosti je bil predsednik mesta Torunj Michał Zaleski, med povabljenimi pa so bili tudi namestnica slovenske ambasadorke na Poljskem Maja Šegota, Jan Walczak – častni konzul Slovenije v Torunju, veleposlanik Finske v Varšavi Juha Ottman, častni konzul Finske, ter predstavniki Torunjskega partnerskega mesta Hämeenlinna na čelu z županom Timom Kenakkalo, s katerim so obeležili 30. obletnico sodelovanja, ter občani in predstavniki gospodarstva in kulture. Uradni sprejem delegacij je potekal v Artusovem dvoru, skupaj z razstavo slik o obeh gostujočih mestih, glasbenimi vložki in izmenjavo daril. Gostje so poudarili pomen sodelovanja med mesti iz različnih držav, ki pomeni priložnost za izmenjavo izkušenj. Dogodek so spremljali nastopi Tuomasa Nikkanena - pianista iz Hämeenlinne v repertoarju Jeana Sibeliusa in Folk kvarteta. Magdalena Tomaszewska-Bolałek pa je predstavila "Kulinarične tradicije Finske".  Gostje so imeli priložnost obujati spomine na začetke sodelovanja in razvijanje le-tega, na medsebojne obiske, ter priložnosti za spoznavanje kultur, tradicij, dosežkov mest in držav. 

Mesto Torunj 13

Pred večernim delom so gostje obiskali kompleks starega mestnega jedra, ki je zaradi izrednega mednarodnega pomena in edinstvene vrednosti po svetovnih merilih uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, muzej medenjakov v Torunju, hiše v gotskem slogu, poševni stolp, Center znanosti – Mill of knowledge, Mestno hišo, pred odhodom domov pa so obiskali še hišo in muzej slovitega astronoma Nikolaja Kopernika. 

Mesto Torunj 33

Predstavniki mest so se lahko družili ob vsebinskih pogovorih o športnem, infrastrukturnem, energetskem, kulturnem, investicijskem, trajnostnem, gospodarskem in širše evropskem področju. 

Predsednik Torunja Michał Zaleski je sklenil, da je največji pomen takšnih dogodkov srečanje stotih navadnih ljudi - sprva presenečenih nad različnostjo svetov, v katerih živijo, nato pa očaranih nad prijateljstvom, ki so ga sklenili. Torunj je takšno prijateljstvo pred 30 leti sklenil s finskim mestom Hämeenlinna, pred 10 leti pa z Novim mestom. Poudaril je, da si Torunj želi, da ta prijateljstva ostanejo zvesta - v skladu z največjo prijaznostjo, ki so jo izumili za stike med državami, mesti in ljudmi različnih narodnosti. Ta sodelovanja odpirajo vrata v svet in nas navdihujejo za koristne in dobre dejavnosti. 

Mesto Torunj 114

Župan Gregor Macedoni pa je izpostavil, da smo v zadnjih 10 letih med Torunjem in Novim mestom vzpostavili številne kulturne, umetniške in športne stike. Pogovori z našimi prebivalci kažejo, da so veseli, da lahko delijo lepe spomine na različne prireditve in praznike mest, na katere so bili povabljeni, ter da so se lahko med seboj toliko naučili.

Mesto Torunj 7

Glavni pobudnik povezave med Novim mestom in Torunjem je bil Edward Palka. Veliko vlogo pri pobratenju je imel tudi častni konzul Republike Slovenije v Torunju  Jan Walczak. Mestna občina Novo mesto je tako stik s poljskim mestom Torunj vzpostavila že poleti leta 2005, ko sta župana obeh mest v Torunju podpisala preliminarni sporazum o sodelovanju med mestoma na različnih področjih: kulturnem, športnem, gospodarskem, okoljevarstvenem in širše družbenem. Mestni svet Torunja je na svoji seji 15. januarja 2009 tudi uradno podprl sodelovanje z Novim mestom, Občinski svet Mestne občine Novo mesto pa na februarski seji istega leta. 

Mesto Torunj 5

V desetih letih so se krepile številne vezi na kulturnem, umetniškem in športnem področju. Na področju gostinstva in kmetijstva že nekaj let potekajo strokovni obiski in izmenjava počitniških praks učencev in študentov med Centrom biotehnike in turizma Grm ter Centrom gastronomskih in hotelirskih šol in Centrom šol za kmetijsko inženirstvo iz okolice Torunja. Na področju zdravstva pa strokovni obiski med Splošno bolnišnico Novo mesto in Specialistično mestno bolnico Torunj, pri čemer trenutno potekajo razgovori o izmenjavi strokovnjakov in praks. 

Mesto Torunj 11

Zlasti pogoste so bile izmenjave posameznikov s kulturnega področja. Tako se je novomeška fotografinja udeležila delavnice v Torunju leta 2008, izjemno dejaven je bil tudi naš slikar Janko Orač, slikarji iz Torunja pa se že tradicionalno udeležujejo Novomeških likovnih dnevov. Naša delegacija se je udeležila tudi t. i. Dnevov Torunja in predstavljala Novo mesto skupaj z ostalimi pobratenimi mesti Torunja. Leta 2014 pa smo prisostvovali proslavi 5. obletnice pobratenja in 10. obletnice članstva obeh držav v EU. Ob tej priložnosti je bila prebivalcem Torunja predstavljena razstava o novomeških situlah. Istega leta je bilo v Parku Rastoče knjige postavljeno spominsko obeležje z naslovno stranjo Kopernikovega dela De revolutionibus. V preteklem letu se je novomeška delegacija udeležila tudi kolesarskega srečanja v Torunju. Med mestoma so se tako spletle vezi med različnimi društvi, športnimi klubi z udeležbo na mednarodnih športnih turnirjih, šolami in gospodarskimi organizacijami obeh mest. Trenutno poteka intenzivno sodelovanje pri evropskem projektu Twinning tourism – turizem partnerskih mest, katerega namen je vzajemno promoviranje turističnih ponudb pobratenih in prijateljskih mest ter kulturne dediščine. 

 

Fotografije: Adam Zakrzewski, mesto Torunj 

nazaj