Webp.net-resizeimage__11_.jpg

Številne investicije v teku, v četrtek prvič o proračunih za 2020 in 2021

datum: 01. 10. 2019

Župan Gregor Macedoni je na včerajšnjem rednem srečanju z novinarji predstavil aktualne projekte in izpostavil nekaj ključnih poudarkov četrtkove seje občinskega sveta. Poleti so se zaključila dela na državni cesti skozi Velike Brusnice, v septembru je bil uspešno opravljen komisijski pregled večnamenske poti ob Levičnikovi poti, ta vikend pa je bil sproščen tudi promet po prenovljenem Kandijskem mostu. V četrtek bodo svetniki prvič obravnavali predlog novega dvoletnega proračuna, prenovljen ustanovitveni akt Dolenjskih lekarn, govora pa bo tudi o načrtih z zemljišči iz stečajne mase podjetja Imos d. d. v Podbrezniku.

Velike Brusnice - prerez traku

Velike Brusnice - odprtje ceste

Kandijski most je s prenovo preurejen v skupni prometni prostor (ang: Shared space), kjer imajo pešci in kolesarji prednost pred motornimi vozili. Most je zasnovan kot podaljšek Glavnega trga, hitrost vožnje po mostu pa je omejena na 20km/h. Investicija se po sofinancerski pogodbi z Ministrstvom za infrastrukturo sofinancira tudi iz kohezijskega sklada EU in državnega proračuna v skupni višini 255 tisoč evrov.

72084480_396678311017407_7264843868724527104_n

Kandijski most

V oktobru sta predvidena tudi zaključka investicij prenove vaškega središča v Gabrju in ureditve parkirišča ob izlivu Težke vode, kjer je načrtovana tudi novo brv na Loko in večnamenska pot ob potoku v šmihelsko zaledje. Pred zimo bo izvedena tudi preplastitev petnajstih odsekov občinskih cest, v letošnjem letu pa bo predvidoma končana tudi gradnja kanalizacijskega omrežja in ostale pripadajoče infrastrukture (par avtobusnih postajališč, pločnik in javna razsvetljava) v delih naselij Prečna in Kuzarjev kal.

GABRJE_CENTER__004_

Gabrje - avtobusno obračališče

Prenove bo deležen tudi zadružni dom na Uršnih selih, kjer bo v sodelovanju s podjetjem Zarja poleg prostorov krajevne skupnosti zgrajenih tudi šest novih stanovanj. V teku je pridobitev gradbenega dovoljenja in izdelava razpisne dokumentacije za izbor izvajalca del, ki bi bil lahko predvidoma izbran novembra. Zaradi sprejemanja državnega proračuna je trenutno nekaj manj aktivnosti na področju državnih cest, kjer se čaka tudi zaključek revizijskega postopka pri izboru izvajalca za drugo fazo prenove državne ceste v Šmihelu, med odcepom za Šukljetovo in odcepom za Regrške Košenice.

ezgif.com-webp-to-jpg

Uršna sela - Zadružni dom

Občinski svet bo na prihajajoči seji prvič obravnaval predlog občinskih proračunov za leti 2020 in 2021. Poleg tekočih nalog, ki jih občinam nalaga zakon, je slaba polovica obeh proračunov namenjena investicijam, med prioritetami pa še naprej ostajajo trajnostna mobilnost, urbana prenova prostora, projekti krajevnih skupnosti, kakovost bivanja občanov vseh generacij, pametni razvoj in socialni programi. Župan Gregor Macedoni je ob tem izpostavil, da kljub izraziti investicijski naravnanosti tudi z novima predlogoma proračunov nadaljujejo z zmanjševanjem zadolževanja, ki se bo leta 2020 v primerjavi s koncem leta 2014  zmanjšalo za približno 8 milijonov evrov, leto kasneje pa še za dodaten milijon. Ob uspešni realizaciji dvoletnega proračuna bo tako zadolženost občine ob koncu leta 2021 znašala 3,1 milijonov evra, ob koncu 2014 pa je zadolženost znašala približno 12 milijonov evrov.

Svetniki bodo v četrtek obravnavali tudi prenovljen ustanovitveni akt javnega lekarniškega zavoda Dolenjske lekarne Novo mesto. Leta 1991 so ta javni zavod ustanovile takratne občine Novo mesto, Črnomelj, Metlika in Trebnje, zato je akte potrebno uskladiti z novo zakonodajo in njegovo delovanje definirati širše, saj danes pokriva področje petnajstih občin, ki bodo zastopane tudi v novem svetu ustanoviteljic.

Občinski svet bo glasoval tudi o soglasju k nameri Mestne občine Novo mesto, da uveljavi predkupno pravico za odkup zemljišč podjetja IMOS d. d. (v stečaju) v Podbrezniku, ki bi sicer pripadla DUTB. Gre za zemljišča, ki bi ob ustrezni komunalni opremljenosti pritegnila zasebne investitorje in s tem vzbudila nadaljnji razvoj območja.

Ob koncu novinarske konference je župan Gregor Macedoni povabil še na tri jesenske prireditve – Novomeški ½ maraton (5. in 6. oktober), Novo mesto Gospel (11. in 12. oktober) in Dolenjsko martinovanje (8. november).

novomeski_pomaraton_2018_drugi_dan_foto_danilokesic-8209

Novomeški 1/2 maraton

nazaj