BPu-eh5863.jpg

Odprtje razstave Bratje po orožju, Elite starejše železne dobe

datum: 28. 10. 2019

V petek, 25. oktobra, je v Dolenjskem muzeju Novo mesto potekalo odprtje mednarodne arheološke razstave Bratje po orožju, Elite starejše železne dobe. Razstavo so skupaj pripravili Arheološki muzej v Zagrebu, Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu in Dolenjski muzej Novo mesto.

BPu-eh5933

Razstava je nastala na podlagi izkopavanj in preučevanj predmetov starejše železne dobe na Kaptolu pri Požegi in najdenih predmetov na Kapiteljski njivi na Marofu. Razstavljeni so predmeti dveh grobov takratnih bojevnikov, ki prikazujejo tako razlike kot podobnosti dveh kultur. Razlike so vidne po grobnem ritualu in ornamentiki, univerzalne pa v ideologiji teh elit in v komunikacijskih mrežah tistega časa.

BPu-eh5935

Podžupan mag. Bojan Kekec je na odprtju v svojem nagovoru poudaril, da smo na teh prostorih že tisočletja povezani s kulturnim izročilom, gospodarskimi, obrtniškimi in trgovinskimi povezavami. »Dejstvo je, da nam obstoječa razstava nakazuje zgodovinske momente, ki nam pokažejo razlike dveh skupin staroselcev, vendar pa je veliko več kulturnih in gospodarskih stičišč skozi vsa zgodovinska obdobja, kot pa ločnic, ne glede na sodobni čas in aktualno politično dogajanje.«

BPu-eh5835

Razstava, ki jo je odprl minister svetovalec na Veleposlaništvu Republike Hrvaške v Sloveniji Ivan Mintas, bo na ogled do 2. februarja 2020.

BPu-eh5915

Foto: Boštjan Pucelj

nazaj