DSC_4365.JPG

Znan zmagovalec izbora za Županovo vino

datum: 20. 12. 2019

Včeraj se je zaključil 4. izbor vin za Županovo vino, ki ga pripravlja Vinski inštitut. Zmagovalno vino cviček PTP je letos znova pridelal Rado Škrbec iz Društva vinogradnikov Janez Trdina - Brusnice - Gabrje, ki je častno titulo nosil že v iztekajočem se letu.

Izbor za Županovo vino je namenjen povečevanju prepoznavnosti predvsem malih vinogradnikov novomeške občine ter promociji kvalitetnega najpomembnejšega dolenjskega vina – cvička. Novo mesto kot prestolnica vinorodne dežele Dolenjska Županovo vino uporablja za protokolarne in promocijske namene.

Vodja projekta Županovo vino, Barbara Bojanc z Vinskega inštituta, je poudarila, da je bilo sodelovanje z vinogradniškimi društvi uspešno, saj so bili preko društev k sodelovanju pri izboru povabljeni vsi novomeški vinogradniki. Pred komisijo je bila zahtevna naloga, saj so bili vzorci vin kvalitetni, odstopanja med njimi izjemno majhna in upoštevajoč slednje so morali izbrati najboljšega izmed zelo dobrih vzorcev vin, pri finalnem izboru pa je pretehtala harmonija vina.

DSC_4368
Izbor poteka v dveh fazah. Prva faza poteka na novomeškem zavodu kmetijsko gozdarske zbornice, ko vina oceni tripartitna 5-članska degustacijska komisija pod vodstvom predsednika Andreja Bajuka. V drugo fazo izbora se uvrstijo vina brez napak, 5-članska strokovno-laična ocenjevalna komisija z županom Gregorjem Macedonijem na čelu, pa je po metodi rangiranja izbrala zmagovalca.

DSC_4356

Zmagovalec ocenjevanja Županovo vino bo uradno razglašen v začetku leta 2020.

nazaj