0099.JPG

Tradicionalni koncert simfonikov letos v znamenju dveh jubilejev

datum: 28. 01. 2020

Župan Gregor Macedoni in ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak sta na včerajšnji novinarski konferenci predstavila letošnjo izvedbo tradicionalnega koncerta novomeškega simfoničnega orkestra na predvečer kulturnega praznika. Program bo letos v znamenju 30. obletnice delovanja novomeškega simfoničnega orkestra, ki je prvič nastopil 7. februarja leta 1990, in 100. obletnice Novomeške pomladi, ki jo bomo v Novem mestu obeleževali skozi vse leto. Koncert bo v petek, 7. februarja, ob 19. uri v športni dvorani Marof, vstop bo prost.

DSC_4740

Simfoniki, pod vodstvom dirigenta Mira Sajeta, pripravljajo sedem skladb domačih in tujih ustvarjalcev, vodja projekta Matija Slak pa izpostavlja nastope domačih solistov – violončelistke Zale Vidic, sopranistke Ane Berus in mezzosopranistke Irene Yebuah Tiran. Slednja bo zapela Pesem srečnega popotnika, ki jo je po besedilu Severina Šalija za drugo izvedbo koncerta (leta 1991) uglasbil legendarni ravnatelj novomeške glasbene šole Zdravko Hribar, ki bo pri tej skladbi tudi letos prevzel dirigentsko palico iz rok Mira Sajeta. Pod scenarij sta se podpisala Tomaž Koncilja in Carmen L. Oven, ki bo ob Luki Bregarju tudi povezovala program, za scenografijo pa bodo poskrbeli člani Mladinskega društva Goga iz novomeške gimnazije. Matija Slak se je ob koncu zahvalili ustanoviteljici glasbene šole Mestni občini Novo mesto in generalni pokroviteljici Krki za dolgoletno podporo pri delovanju orkestra.

Župan Gregor Macedoni je povedal, da je koncert, ki vsako leto napolni dvorano Marof, zgovoren dokaz o kakovosti novomeške kulturne produkcije, ki temelji na tradiciji raznolikih ljubiteljskih ustvarjalcev. O tem pričajo tudi ostale prireditve, s katerimi so se javni zavodi, organizacije, društva in posamezniki pridružili obeleževanju kulturnega praznika. Občanom bodo tako med drugim na voljo pohod po poteh Novomeške pomladi, tradicionalni dan odprtih vrat v Dolenjskem muzeju, v Anton Podbevšek Teatru znova pripravljajo branje pravljic s Pavlom Ravnohribom, v Zavodu Novo mesto bo pogovorni večer o nastanku njihove najnovejše operne produkcije Julija, v Knjižnici Mirana Jarca predavanje in odprtje razstave o založniku Lavoslavu Schwentnerju, na Loki se obeta večer stand-up komedije, Društvo Skulpta pa v prostorih Državnega sveta pripravlja odprtje razstave Ljubezen je več kot kamen.

 

Povezane novice

29. januar

Številni dogodki ob kulturnem prazniku

V Novem mestu bomo tudi letos kulturni praznik, v čast našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu, obeležili s številnim brezplačnimi prireditvami in dogodki, ki jih za obiskovalce pripravljajo...

več >

nazaj