_DSC1406.JPG

Nadaljevanje prenove državne ceste v Šmihelu, stadion in priljubljeni sprehajališči kmalu z novo razsvetljavo

datum: 18. 02. 2020

Župan Gregor Macedoni je na včerajšnji redni novinarski konferenci napovedal nadaljevanje prenove državne ceste skozi naselje Šmihel, ki se predvidoma začenja v ponedeljek, 24. februarja. Na stadionu Portoval poteka postavitev reflektorjev, javna razsvetljavo pa bosta v naslednjih tednih dobila tudi Kettejev drevored in Župančičevo sprehajališče.

Dela bodo potekala na odseku Šmihelske ceste med križiščem s Šukljetovo ulico do odcepa za Regrške Košenice. Skupaj z rekonstrukcijo cestišča bo zgrajen tudi pločnik (hodnik za pešce) in javna razsvetljava, s čimer se nadaljujejo prizadevanja za izboljšanje regionalnih povezav, saj gre za pomembno mestno vpadnico.  Po že končani prenovi odseka mimo šmihelske cerkve, sledi še prenova odseka med šmihelsko cerkvijo in pokopališčem, sprejeti pa so tudi že prostorski akti za gradnjo šmihelske obvoznice. Promet bo v času gradnje potekal izmenično enosmerno, rok za izvedbo del pa se izteče v začetku julija. Vrednost del je dobrih 856 tisoč evrov, pri čemer bo Direkcija RS za infrastrukturo prispevala dobrih 692 tisoč evrov, Mestna občina Novo mesto pa dobrih 163 tisoč evrov.

Cestni odsek - Šmihel

Na področju državnih cest je župan izpostavil še gradnjo pločnika in kolesarske steze med Malim Slatnikom in Petelinjekom, v sklopu katere bo predvidoma še letos izvedena prva faza, ki zajema ureditev avtobusnega obračališča na Malem Slatniku. DRSI je medtem že objavila razpis za izvajalca prenove Mirnopeške ceste, z državo pa je dogovorjeno tudi prioritetna prenova in razširitev krožišča pri tabletki.

Prenova mestnega jedra se nadaljuje z urejanjem stanovanj v objektu Glavni trg 2 in prenovo širšega območja Rozmanove. Pred nekaj dnevi je bil objavljen razpis za izbor izvajalca gradbenih del za rekonstrukcijo objekta Glavni trg 2, v katerem je načrtovanih 8 stanovanj.V marcu bo predvidoma objavljen tudi razpis za izvajalca nadaljevanja prenove mestnega jedra, ki bo poleg Rozmanove zajemal še del Kastelčeve ulice in Prešernovega trga. Lastnikom objektov na Glavnem trgu so medtem znova na voljo sofinancerska sredstva za prenovo pročelij.

Stadion Portoval bo v naslednjih tednih opremljen z moderno razsvetljavo, ki bi omogočala večerne treninge in tekmovanja nogometašev in atletov. Vrednost projekta je 420 tisoč evrov (z vključenim DDV), pri čemer bo 100 tisoč evrov prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, 40 tisoč evrov Nogometna zveza Slovenije, na Mestni občini Novo mesto pa pričakujejo tudi sredstva Fundacije za šport.

Tudi prenova Kettejevega drevoreda se bo v naslednjih tednih nadaljevala s polaganjem cevi za javno razsvetljavo in elektriko. V teku je izvedba tematske poti na Marofu, sledi ureditev makadamske poti, ki bo na strmejših delih površinsko prevlečena s protiprašno zaščito ter postavitev drogov javne razsvetljave in urbane opreme.

DSC_0067

Na Župančičevem sprehajališču pa bo v naslednjih tednih postavljena pametna javna razsvetljava, pri kateri bo možno naprednejše nadzorovanje jakosti osvetlitve, ki bo prilagojena obiskanosti sprehajališča. Gre za enega izmed ukrepov projekta Pametno mesto, ki bo zasledoval tudi čim manjšo svetlobno onesnaženost.

Župan Gregor Macedoni je omenil še skorajšnjo objavo arhitekturnega natečaja za poslovno – stanovanjski kompleks Novi trg 6, podaljšanje del na mostu v Šentpetru (posledica slabšega stanja nosilne konstrukcije, kot je bilo pričakovano), pridobljena zemljišča pa bodo v nekaj tednih omogočila tudi objavo razpisa za gradnjo načrtovane brvi v Irči vasi.

DSC_4959

 

nazaj