87554452_3297564540272023_1428729701467160576_o.jpg

Začetek praznovanja 100-letnice novomeške pomladi

datum: 05. 03. 2020

V Knjižnici Mirana Jarca se bo z današnjo slovesnostjo ob dnevu knjižice začel prireditveni niz, posvečen 100-letnici novomeške pomladi oziroma umetniškega dogodka, ki je pred 100 leti prepihal tedanjo deželno umetnost in presegel njene okvire.

Danes ob 18. uri v knjižnici pripravljajo pogovor z  dr. Marijanom Dovićem, ki bo podrobneje osvetlil to kulturno-umetniško gibanje in življenjske zgodbe njenih glavnih akterjev. Hkrati boste lahko prisluhnili glasbi Boruta Antončiča – BORT ROSS ter recitalu pesmi Antona Podbevška in Mirana Jarca Električna žoga, v izvedbi učencev novomeške Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

Ob obletnici novomeške pomladi smo v Novem mestu razglasili tematsko leto 100 let novomeške pomladi, v okviru katerega se bo zvrstila vrsta prireditev različnih novomeških zavodov in ustanov. V knjižnici bodo prirejali z novomeško pomladjo obarvane četrtke oziroma pogovorne večere Novomeška poDmlad, na katerih bodo skupaj z že uveljavljenimi posamezniki predstavljali mlade umetnike. Ob tematskem letu bodo pripravili kulturno značko Novega mesta, ki bo simbolno povezovala in nagrajevala obiskovanje mestnih kulturnih ustanov. Knjižnično pročelje bodo barvno osvetlili, prazne izložbe mestnega središča pa izkoristili za razstavišča.  Novomeški pomladi bodo posvetili eno od izdaj lokalne revije Rast, pred knjižnico pa bodo ob 120-letnici rojstva Mirana Jarca odprli razstavo o tem pesniku in akterju novomeške pomladi.

Septembrsko osrednjo slovesnost pripravlja Anton Podbevšek Teater, Dolenjski muzej pa bo priložnostno pripravil poskus retrospektive 1. pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu z naslovom Prva pokrajinska umetniška razstava 100 let pozneje in razstavo, ki bo podrobno predstavila akterje novomeške pomladi.

Novomeška pomlad:

Skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev je 26. septembra 1920 v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad. Omenjeni skupinski nastop slikarjev, glasbenika Marija Kogoja in novomeških pesnikov, je bil novost, ki je zamisel o novi umetnosti in razmislek o človeku po prvi svetovni vojni združil v gibanje. V času, ko časniki še niso mogli dnevno poročati o vseh dogodkih, je javno in politično močno odmeval. Odmev novomeške pomladi sega tudi v sodobni čas, iz nje pa so izšla imena kasnejših avtorskih in moralnih avtoritet, kot so Anton Podbevšek, Miran Jarc, Marij Kogoj, Josip Vidmar, Rihard Jakopič, Leon Štukelj, Marjan Mušič in Božidar Jakac.

nazaj