Upoštevajte prepoved kurjenja v naravi

datum: 08. 04. 2020

Štab civilne zaščite Mestne občine Novo mesto je na današnjem sestanku med drugim obravnaval povečano število požarov v naravnem okolju v zadnjih dneh. Občane pozivamo k doslednemu upoštevanju prepovedi kurjenja v naravi. Zaradi intervencij so tako gasilci kot občani bolj izpostavljeni možnosti okužbe s koranavirusom.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki od 20. marca velja na območju celotne države. Prepoved kurjenja v naravi je eden od ukrepov v boju proti epidemiji in zmanjšanju ogroženosti članov gasilskih enot pred okužbo.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

nazaj