DSC_9851.JPG

Podpisali pogodbo za gradnjo stanovanj na Glavnem trgu

datum: 05. 06. 2020

Župan Gregor Macedoni je z direktorjem podjetja Malkom d.o.o. danes podpisal pogodbo za rekonstrukcijo stavbe na Glavnem trgu 2. Na površini 1800 m² bomo v stavbi, ki je v 19. stoletju predstavljala sedež novomeške poštne službe, za najem uredili osem stanovanj in tri poslovne prostore. Dela, katerih celostna vrednost znaša 1,7 milijona evrov, bodo predvidoma trajala 18 mesecev. Investicija bo v višini 0,9 milijona evrov podprta tudi z nepovratnimi državnimi in evropskimi sredstvi.

Župan je na podpisu pogodbe povedal, da je cilj projekta pridobiti nove stanovalce, ki bodo prišli v to cono z namenom, da tu izkoristijo prednosti, ki jih prinaša življenje v mestnem jedru. »Mislim, da bomo v roku dveh let ugotovili, da se je na tej lokaciji uredilo nekaj deset stanovanj, ki bodo prinesla novo življenje, oživitev v mestno jedro,« je še povedal župan. 

Stavba, znana tudi kot Fichtenauova hiša, je spomeniško zaščiten objekt, rekonstrukcija pa bo potekala v skladu z načeli varovanja stavbne dediščine in bo pripomogla k celovitemu oživljanju mestnega jedra. V ta namen bo objekt predviden tako za poslovno kot tudi stanovanjsko rabo. 

Glavni trg

Kot je poudaril direktor podjetja Malkom d.o.o., Marjan Skube, je rok za izvedbo projekta 18 mesecev, v kolikor pa bodo našli dober stik s z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, pa si želijo, da bi objekt končali v bistveno krajšem času, kakšnega pol leta prej.

Vsako izmed novih stanovanj bo zasnovano na neto tlorisni površini z razponom od 55 do 110 m² in bo po dokončanju del na voljo za najem. Lokali, ki se bodo nahajali v pritličju stavbe, so prav tako predvideni za najem, pri čemer bodo ti prostori namenjeni predvsem društvenim dejavnostim.

Glavni trg 5

nazaj