IMG_4692.JPG

Zaključna prireditev natečaja SDDBK 2020 in odkritje novega lista novomeške Rastoče knjige

datum: 12. 06. 2020

V Parku Rastoče knjige pred Knjižnico Mirana Jarca je včeraj potekala razglasitev najboljših literarnih prispevkov na literarnem natečaju, ki je tematsko vključil 100 let Novomeške pomladi z naslovom Drzni iskalci skrivnosti. Literarni natečaj je bil razdeljen na dva dela namenjen ustvarjanju učencev in dijakov slovenskih osnovnih in srednjih šol, ter ustvarjanju odraslih, ki so prispevali poezijo in kratka prozna dela.

IMG_4676

Ob tem je izšel zbornik, v katerem so predstavljeni vsi literarni prispevki prispeli na natečaj. Ob tem je predsednica Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine dr. Jožica Jožef Beg poudarila, da zbornik izhaja ob vsakoletnem literarnem natečaju v fizični, ne v digitalni obliki zahvaljujoč sofinanciranju projekta s strani Mestne občine Novo mesto.

IMG_4601

Podžupan Boštjan Grobler je v svojem nagovoru izpostavil pomen razvijanja bralne kulture, predvsem pa pomen literarnega ustvarjanja vseh generacij, ki jih navdihujejo pisatelji in literarni fenomeni kot je novomeška pomlad, ki je bila navdih letošnjega ustvarjanja udeležencev literarnega natečaja, ki poteka že peto leto v naši občini. Vsem udeležencem je izrekel zahvalo in čestitke za prispevke, ki so jih ustvarjali v posebnem času, času karantene in koronavirusa. 

IMG_4683

V nadaljevanju je slavnostni govornik akad. prof. dr. Milček Komelj, častni občan Mestne občine Novo mesto in podpredsednik SAZU, v svojem nagovoru izpostavil pomen knjige ter negovanja slovenskega jezika in slovenske kulture. Poudaril je, da je projekt Rastoče knjige, katere idejni oče je dr. Janez Gabrijelčič, živi spomenik slovenski besedi, znanju, branju, knjigi in celotni kulturi nasploh.

IMG_4688

Tako so skupaj Luka Blažič, direktor Knjižnice Mirana Jarca, akad. prof. dr. Milček Komelj in podžupan Boštjan Grobler slovesno  odkrili nov list Rastoče knjige, kjer je vklesana misel Antona Podbevška: "Ali sem dovolj močan, da se mi ne bo zvrtelo v glavi, če se ozrem v mračne dežele, ki so že za mano." 

S Podbevškovo mislijo se novomeška občina poklanja 100. obletnici Novomeške pomladi in najvidnejšemu akterju tega literarno zgodovinskega fenomena.

IMG_4621

Vir fotografij: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. 

nazaj