BPu-ek1246.jpg

Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote

datum: 01. 07. 2020

V sklopu dogodkov tematskega leta 100 let novomeške pomladi je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto včeraj v Parku Rastoče knjige gostila recital besedil Mirana Jarca, ki so ga poimenovali Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote. Projekt je nastal v produkciji Zavoda Senzorium, in sicer v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje Ljubljana. Nastopili so Barbara Pia Jenič, Ivan Peternelj, Staša Erbežnik, Alenka Fetih in Bogdan Andrejašič.

Poleg pesmi iz njegove prve pesniške zbirke Človek in noč, ki jo je izdal v samozaložbi ter velja za vrhunec njegovega ekspresionizma, so obiskovalci spoznali Mirana Jarca tudi kot pisca otroških pesmi, dramatika in pisatelja ter slišali odlomke iz pisem prijatelju Božidarju Jakcu in kronike, namenjene hčerkama Eki in Mariji.

Foto Boštjan Pucelj1

BPu-ek1334

Foto Boštjan Pucelj

Z recitalom so počastili 120. obletnico rojstva Mirana Jarca, ki jo obeležujemo prav v letu 100. obletnice novomeške pomladi. Ob tej priložnosti so pred knjižnico na ogled postavili tudi istoimensko razstavo o Miranu Jarcu, katere avtorica je Darja Peperko Golob iz novomeške knjižnice.

BPu-ek1494

BPu-ek1464

Avtor fotografij je Boštjan Pucelj.

 

V sklopu kampanje 100 let novomeške pomladi sledi v poletnih in jesenskih mesecih vrsta manjših dogodkov, 26. septembra pa še osrednja prireditev. Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

logonmpom1

nazaj