DSC_3322.jpg

Novomeška kolesarska infrastruktura navdušila kolesarje iz Torunja

datum: 02. 08. 2020

Med 30. julijem in 2. avgustom so Novo mesto obiskali kolesarji kolesarskega društva Stowarzyszenie Rowerowy Torun iz poljskega partnerskega mesta Torunj. 3-dnevni program jim je omogočil obisk in preizkušanje novomeških kolesarskih povezav, objektov, priljubljen sistem GoNm, in druženje z novomeškimi kolesarskimi klubi (KK Adria Mobil), društvi (JB Team, Zverinice, Novomeška kolesarska mreža) ter drugimi kolesarskimi navdušenci.

DSC_3225

Na rotovžu jih je sprejel podžupan Boštjan Grobler, ki je predstavil naše glavne prioritete na področju kolesarstva in trajnostne mobilnosti. Po uvodnem sprejemu, so se navdušeno zapeljali po Glavnem trgu s kolesi GoNm. Poljskim prijateljem je bil predstavljen tudi projekt RideMe, ki jim je omogočil, da so se z e-kolesi udeležili popoldanskega izleta po Novem mestu in okolici, kjer so lahko preizkusili tako naše gorsko kot cestno kolesarstvo. Med izletom, ki ga je organiziral in vodil Rado Trifković (KD Raketa, Društvo Vezalka), so obiskali priljubljen skill park za urjenje veščin gorskega kolesarstva in se pri tem družili s kolesarskim društvom Zverinice, ter se povzpeli na Gorjance. Nadalje so obiskali pump track na Loki, se podali skozi Ragov log in na del Rudolfove poti, ter obiskali Grad Otočec. Pot so nadaljevali z vzponom na Trško Goro, ter nadaljevali po grebenu, mimo klopi Cvičkove princese in dan zaključili na pogostitvi v zidanici Verček.

DSC_3323

DSC_3331

DSC_3346

Naslednji dan so se v Olimpijskem centru Novo mesto v Češči vasi preizkusili v vožnji na velodromu, kjer jim je na pomoč priskočila ekipa kolesarskega kluba Adria Mobil in jih navdušila s svojimi strokovnimi veščinami in uspehi. Novomeški program so nadaljevali z izletom po Ljubenski kolesarski poti, kjer jih je vodil Jože Ravbar. Polni čudovitih vtisov so obisk zaključili s kegljanjem na Kegljišču Vodnjak. 

DSC_3420

DSC_3449-2

Uspešna organizacija obiska in veliko zadovoljstvo na obeh straneh sta vnovič poudarila pomen odličnih priložnosti, ki jih omogoča mednarodno sodelovanje partnerskih mest. Izmenjava dobrih praks, nova poznanstva, mreženje in krepitev starih prijateljstev pripomorejo k dodatni promociji partnerskih mest, klubov in društev, ponudnikov različnih storitev in posameznikov, ter k vsesplošnemu spodbujanju turizma in mednarodnega udejstvovanja.

IMG_8277-2

Organizacija obiska kolesarjev iz Torunja je hkrati potrdila naše zavzemanje za trajnostno mobilnost, kot eno ključnih usmeritev našega delovanja, ter hkrati eno izmed aktivnosti v okviru priprav na Evropski teden mobilnost 2020, ki bo tudi letos potekal od 16. do 22. septembra.

J Ravbar (2)

Fotografija: Jože Ravbar

J Ravbar

Fotografija: Jože Ravbar

 

Več o vtisih Torunjčanov si lahko preberete na povezavi

V okviru projekta Novo mesto in Torunj - nadaljevanje sodelovanja in izmenjave izkušenj na področju kolesarske komunikacije - Novo mesto and Toruń - continuation of cooperation and exchange of experiences in the field of bicycle communication, ki je bil izveden zahvaljujoč podpori Mestne občine Torunj in zaradi katerega so torunjski kolesarji prišli na obisk v Novo mesto, se bodo sredi avgusta tudi štirje Novomeščani udeležili povratnega obiska v Torunju.

 

ETM2020_FB_naslovna fotografija

 

logo 1

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Povezane novice

12. junij
Kolesa GoNm

Slogan Evropskega tedna mobilnosti 2020 je Izberi čistejši način prevoza!

Evropski teden mobilnosti (ETM) je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza. Kot vsako leto bo tudi letos potekal med...

več >

nazaj