LenartLuksic-74.jpg

Na Novomeških poletnih večerih gostili priznana imena slovenskega igralstva in novinarstva

datum: 21. 08. 2020

Novomeški poletni večeri so v preteklih dneh večkrat popestrili dogajanje v mestu in znova privabili raznoliko množico obiskovalcev. Preteklo soboto so otroci uživali v predstavi Ovbe, Kekec, ujma gre! Andreja Rozmana Roze in Barbare Bulatović, v torek, 18. avgusta, in četrtek, 20. avgusta, pa sta Agata Tomažič in Tone Hočevar občinstvu predstavila svoji avtorski deli. Oba večera sta bila prepredena tudi z novinarskimi anekdotami povabljencev, o katerih sta s sogovornikoma spregovorila Jedrt Jež Furlan in Slavko Bobovnik.

V soboto, 15. avgusta, sta Andrej Rozman Roza in Barbara Bulatović v mestnem jedru pred knjigarno Goga za otroke vseh starosti pripravila lutkovno predstavo, ki je bila prirejena po Kekčevi prigodi opisani v knjigi Josipa Vandota, Kekec na hudi poti. Novomeški poletni večeri so se nato znova preselili na grad Grm, kjer je v torek, 18. avgusta, z Agato Tomažič o zbirki kratkih zgodb Nož v ustih govorila Jedrt Jež Furlan. Razpravljali sta o avtoričinih literarnih likih in njenem novinarskem ter prevajalskem delu, beseda pa je nanesla tudi na njen prosti čas in potovanja. Dva večera kasneje sta na odru grmskega gradu diskutirala Tone Hočevar, novinar in dopisnik, ter Slavko Bobovnik. Začetek pogovora je stekel na temo Hočevarjeve knjige Skušnjave, nakar sta pripoved nadaljevala z novinarskimi podvigi in govorila o prijateljstvih med novinarji, izjemnih dogodkih, katerim sta bila priča zaradi izbranega poklica, in nazadnje tudi o tem, kakšno je bilo novinarsko delo nekoč.

Založba Goga v prihodnjih dneh organizira dva dogodka, v soboto, 22. avgusta, bo ob 10. uri na Glavnem trgu predstava za otroke Krtek Zlatko ali Kakec, ki je padel z neba, v torek, 25. avgusta, pa sledi odprtje festivala Novo mesto short, kjer bodo gostili nominirance za nagrado novo mesto. Na dogodke, ki nastajajo pod okriljem Založbe Goga, se je potrebno predhodno prijaviti na njihovi  spletni strani.

Fotografija: Lenart Lukšič

nazaj