DSC_4057.jpg

Varnost otrok je ob vstopu v novo šolsko leto najpomembnejša

datum: 26. 08. 2020

Danes je na rotovžu potekal posvet na temo prometne varnosti otrok, ki ga v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto tradicionalno organizira Svet za preventivo in vzgojo v prometu. Na srečanju so svoja področja predstavili Gregor Blažič, poveljnik Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto, Luka Piko, vodja službe požarne preventive Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto ter predstavniki Policijske uprave in Policijske postaje Novo mesto. Prisotne je nagovoril tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, vsi govorci pa so bili enotni, da je prometna varnost vseh šolarjev v času okoli 1. septembra bistvenega pomena, vsekakor pa se moramo za varnost v prometu truditi vsak dan.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na srečanju poudaril, da je zagotavljanje varnosti na šolskih poteh ena glavnih prioritet občine pri vseh infrastrukturnih projektih na cestah, v zadnjem času je velik poudarek dan tudi ostalim pešpotem in kolesarskim potem. Spodbuden je tudi podatek, da tako kot v preteklih letih tudi v tekočem ni zabeležene prometne nesreče na šolskih poteh, za kar se lahko zahvalimo vsem akterjem, ki skrbijo za varne šolske poti, kot tudi ukrepom za izboljšanje prometnega okolja in obvladovanje hitrosti vožnje, ter številnim rednim aktivnostim.

V sklopu varnih šolskih poti se bodo v novem šolskem letu otroci iz Regrških Košenic prvič do osnovne šole Šmihel sprehodili po varni poti, ki je bila prenovljena te dni. Do konca letošnjega novembra bo urejeno tudi križišče med Andrijaničevo cesto in Cesto brigad, s tem pa bo tudi v tem predelu zagotovljena varnost na pešpoti vsem otrokom, ki hodijo v Osnovno šolo Bršljin.  

Gregor Blažič iz Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto je v sklopu svoje predstavitve izpostavil zaparkiranost intervencijskih poti, postavitvenih površin in delovnih površin, še posebej v okolici šol. Predlaga, da so ljudje v bodoče bolj pozorni na to, kje parkirajo in da ne ovirajo gasilcev pri delu. Predstavili so tudi postopke pri prometnih nesrečah in njihove specifike, v primerih ko so udeleženi nesreč otroci. Pri tem je Blažič poudaril, da je lahko že najmanjša nesreča, v katero je posredno ali neposredno udeležen otrok, za slednjega stresna situacija, zato velja v takšnih primerih še posebna pozornost.

Predstavniki policije so na srečanju predstavili statistiko prometnih in drugih nesreč pri katerih so posredovali v šolskem letu 2019/2020 ter poudarili, da je zaznati manj nesreč, trend nesreč v letošnjem letu celo upada. Tako kot vsako leto, bodo tudi letos med 1. in 4. septembrom izvajali nadzor nad prometom v okolici šol, in sicer na vseh že predvidenih križiščih ter pred prehodi za pešce. Dodatno bodo zaradi prehitrih voženj s kolesi in skiroji izvajali nadzor tudi na nekaterih kolesarskih poteh.

Na posvetu o varnosti otrok je bil napovedan tudi projekt Evropski teden mobilnosti, ki ga v sklopu najbolj razširjene kampanje za trajnostno mobilnost na svetu med 16. in 22. septembrom vnovič organiziramo na Mestni občini Novo mesto. Osrednja tema letošnjega dogodka bo v slogu sporočila Izberi čistejši način prevoza, saj je letos izpostavljena mobilnost z manj onesnaževanja. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bo celoten mesec september na voljo brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi, že tradicionalno pa bomo izvajali projekt Pešbus, pri katerem se bodo otrokom na poti v šolo letos pridružili uspešni novomeški športniki. Letošnja novost sta tudi kampanja z naslovom S kolesom ali peš v službo, ki jo bomo izvajali v sodelovanju z novomeškimi podjetji, ter literarni in likovni natečaj za osnovnošolce na temo trajnostne mobilnosti. Osrednja prireditev z naslovom Dan brez avtomobila bo 22. septembra na Glavnem trgu, na dogodek pa so vabljeni tudi vrtčevski otroci in osnovnošolci.

nazaj