NM_pomlad-soareja.JPG

Bliža se soareja Nekaj dni v septembru 1920-2020 Novo mesto

datum: 14. 09. 2020

Osrednja prireditev, ki bo proslavila obletnico novomeške pomladi, bo tako, kot je bilo gibanje mladeničev drugačno in opazno pred 100 leti, svojstvena tudi tokrat, ko se bomo spominjali edinstvene kulturne manifestacije na naših tleh. V večernih urah 26. septembra 2020 bomo tako priča soareji Nekaj dni v septembru 1920-2020 Novo mesto, ki se bo odvila na Kandijskem mostu v izvedbi Anton Podbevšek Teatra.

Novomeška pomlad, kulturno – umetniška manifestacija, je 26. septembra 1920 združila trinajst umetnikov. Deset izmed njih, Rihard Jakopič, Božidar Jakac, Marjan Mušič, France Zupan, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec, so v Windischerjevem salonu razstavili 337 likovnih del, Marij Kogoj je na gradu Kamen izvedel koncert, Miran Jarc in Anton Podbevšek sta v Narodnem domu izpeljala recital. Dejanje, ki je več desetletij kasneje dobilo ime novomeška pomlad, se je za vedno zapisalo v zgodovino Novega mesta in Slovenije kot drzen dogodek široko mislečih umetnikov tistega časa.

Z raznolikim programom zgodovinsko pomemben dogodek obeležujemo celo leto, ki smo ga razglasili tudi za tematsko leto novomeške pomladi, v prihodnjem tednu pa bodo aktivnosti dosegle vrhunec s ključnima dogodkoma, odprtjem razstave Let novomeške pomladi in osrednjo prireditvijo, soarejo Nekaj dni v septembru 1920-2020 Novo mesto.

V prihodnjih dneh, vse do otvoritve razstave v Dolenjskem muzeju Novo mesto in osrednje prireditve na Kandijskem mostu, napovedujemo več novic o dogajanju izpred 100 let in o dogajanju, ki ga načrtujemo za 26. septembra 2020. Tudi tedaj bo vzdušje zagotovo takšno, kot je bilo nekoč – polno pričakovanj in velikih uspehov.

Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

logonmpom1

nazaj