DSC_4874.jpg

Mednarodni znanstveni simpozij v Novem mestu

datum: 18. 09. 2020

Na dan zlatih knjig, 17. septembra, je Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine v Knjižnici Mirana Jarca organiziralo prvi mednarodni znanstveni simpozij na temo Večnaslovniška odprtost pravljic. Po uvodnem nagovoru podžupanje Mestne občine Novo mesto Sare Tomšič, ki je poudarila pomen Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine za kulturno podobo novomeške občine, in predsednice pokrajinskega društva dr. Jožice Jožef Beg, se je zvrstilo petnajst referatov raziskovalcev slovstvene folklore in mladinske književnosti, ki so z različnih vidikov osvetlili obravnavano temo. Predstavljena je bila tudi nova knjiga pravljic prezrte novomeške pisateljice Ilke Vašte.

DSC_4872

Sodelovali so predavatelji iz Indonezije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Poljske, Avstrije (Dunaj, Gradec), Italije (Trst, Rezija) in Slovenije (Nova Gorica, Maribor, Ljubljana, Novo mesto). Zaradi oddaljenosti ali zdravstvenih razlogov so nekateri predavatelji sodelovali prek videokonference. Simpozij, ki ga je povezovala voditeljica Carmen L. Oven, se je zaključil s pripovedovanjem pravljic (nastopile so pripovedovalke s prekmursko, rezijansko in tuareško pravljico) in predstavitvijo Novih pravljic Ilke Vašte, ki jih je avtorica leta 1966 sicer skupaj z ilustracijami pripravila za izid, vendar do tega ni prišlo. Tipkopis, ki ga hrani Knjižnica Mirana Jarca v Domoznanskih zbirkah  in Posebnih zbirkah Boga Komelja, je založilo Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine kot drugo knjigo zbirke Skrita literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine.  

DSC_4865

Ilka

Slika3

 

Da je oglašanje predavateljev prek videokonference potekalo brez težav, je poskrbela multimedijska skupina s Šolskega centra Novo mesto, ki je skrbela tudi za neposredni prenos dogajanja v prireditvenem atriju.

nazaj