zemljevid_z_grbi-1-1030x690.jpg

Mestne občine uskladile delovanje v času ponovno razglašene epidemije

datum: 23. 10. 2020

Župani mestnih občin so na današnji videokonferenčni seji Skupščine ZMOS, katerega predsednik je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, uskladili enotno ukrepanje v času ponovno razglašene epidemije. Občane pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Glede obratovanja vrtcev župani zagotavljajo, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti naslednji teden nujno fizično na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtce. Pri tem se vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, poziva, da otrok ne vozijo v vrtce. Organizacija posebnega režima delovanja vrtcev bo prilagojena lokalnim značilnostim.

V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet (JPP) prešel na poletni vozni red. Hkrati mestne občine od države pričakujejo, da bo povrnila stroške, ki so nastali spomladi in ki bodo nastali v prihajajočem času zaradi omejitve delovanja JPP.

Mestne občine bodo enako, kot so to storile v prvem valu epidemije, za obdobje od razglasitve epidemije pa do 30. novembra 2020 razbremenile plačila najemnin za najem poslovnih prostorov, zemljišč in gostinskih teras tiste najemnike, za katere velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na podlagi vladnih odlokov.

V zvezi z dnevom spomina na mrtve so si bili župani enotni, da na pokopališčih ne bo organiziranih aktivnosti. Polaganje vencev bodo župani izvedli z upoštevanjem omejitve zbiranja na največ šest ljudi, tj. brez spremljajočih prireditev. Občane se poziva, da obiske grobov opravijo že v naslednjih dneh oziroma naslednjem tednu, v izogib ustvarjanju gneče med prazniki.

Župani so opozorili tudi na socialne posledice epidemije. V primeru daljšega zaprtja osnovnih šol mestne občine kot njihove ustanoviteljice pričakujejo, da bodo te zagotavljale prehrano za vse upravičence do subvencioniranih šolskih kosil, same pa bodo priskočile na pomoč z organizacijo načina prevzema ali dostave hrane. Od države se hkrati pričakuje, da bo tudi v času morebitnega daljšega zaprtja šol pokrivala strošek šolske prehrane socialno ranljivim učencem. 

Mestne občine opažajo, da se je obisk mestnih igrišč in igral že zmanjšal, zato župani za sedaj še ne načrtujejo njihovega splošnega zaprtja. V primerih, če bo prihajalo do večjih kršitev omejitve zbiranja na igriščih, bodo mestne občine temu primerno ukrepale.

nazaj