mestno_jedro_2.JPG

Novo mesto najbolj razvita občina med mestnimi občinami

datum: 24. 11. 2020

Na ministrstvu za finance so na podlagi desetih kazalcev izračunali koeficient razvitosti občin za leti 2020 in 2021, pri čemer se je Mestna občina Novo mesto uvrstila na skupno četrto mesto, ki si ga deli z občinama Horjul in Cerklje na Gorenjskem. Uvrstitev Novega mesta je tudi najboljša uvrstitev med mestnimi občinami.

O statusu najbolj razvite občine je za Vaš kanal spregovoril tudi župan Gregor Macedoni, ki je povedal, da ta rezultat daje motivacijo za delo v prihodnje: "Pri tem so zaslužni vsi v lokalni skupnosti, ki ustvarjajo uspešne zgodbe v našem okolju, kjer je razvito gospodarstvo, še posebej izrazita je izvozno usmerjena panoga. Posledično je tudi Novo mesto primerno za kakovostno bivanje in delo." Več o prispevku si lahko ogledate na povezavi. 

Na ministrstvu pri izračuni koeficientov upoštevajo kazalnike razvitosti, ogroženosti in razvojnih možnosti občine. Ti kazalniki so stopnja registrirane brezposelnosti, število delovnih mest v občini, indeks staranja prebivalstva, število kulturnih spomenikov, poseljenost občine, delež prebivalcev, ki imajo priključek na javno kanalizacijo in podobno. Koeficient razvitosti je tudi merilo za sofinanciranje naložb občin iz državnega proračuna, kar pomeni, da bolj, kot je občina razvita, manjši delež finančnih sredstev bo občini namenila država.

 

Najbolj razvita občina je Trzin

Na prvih treh mestih med najbolj razvitimi občinami so se znašle občine Trzin, Komenda, Domžale, med tem ko so na lestvico najmanj razvitih občin uvrščene nekatere majhne občine, in sicer Hodoš, Šalovci, Osilnica, Gornji Petrovci in Rogašovci. Med mestnimi občinami je najslabši koeficient dosegla Mestna občina Maribor, sledita ji Ptuj in Murska Sobota.

primerjava-razvitosti-mestnih-obcin-2

 

Novo mesto že nekaj let v ospredju

Novo mesto je bilo tudi v obdobju 2018-2019 najbolj razvita občina med mestnimi občinami (uvrstila se je na skupno 4. mesto med vsemi občinami), pri čemer je bil koeficient še nekoliko višji (1,31, letos ta znaša 1,27). Posledično je višji tudi odstotek sofinanciranja občine od preteklega obdobja, in sicer bo obseg sofinanciranja investicij iz državnega proračuna 60 odstoten (za leti 2018 in 2019 je bil ta 50 odstoten).

 

nazaj