130966687_4838902166183498_938148894652429484_o.jpg

Arheologu dr. Borutu Križu pripadla zaslužena nagrada za življenjsko delo

datum: 14. 12. 2020

Dr. Borut Križ, dolgoletni kustos Dolenjskega muzeja Novo mesto, je prejel častitljivo nagrado za življenjsko delo na področju arheologije. Dr. Križu se ob prejemu najvišje nagrade Slovenskega arheološkega društva za leto 2019 čestitke kar vrstijo in pridružujemo se jim tudi na Mestni občini Novo mesto.

Dr. Borut Križ, ki je svojim prodornim delom začel na Zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine v Novem mestu ter se nato zaposlil v Dolenjskem muzeju Novo mesto, je v Sloveniji eden izmed vidnejših raziskovalcev železne dobe. Močno je pripomogel k širjenju znanja o arheološko bogati Dolenjski, v več znanstvenih monografijah pa je s strokovne plati podrobno predstavil tudi arheološko preteklost Novega mesta. Njegovo poznavanje arheološke vede je bilo vedno zaželeno in spoštovano tudi v mednarodnem okolju.

Kot so zapisali na spletni strani Slovenskega arheološkega društva, »nagrado SAD za življenjsko delo prejme arheolog za vrhunske stvaritve s področja arheologije, ki so prispevale k razvoju slovenske arheologije in njenemu ugledu doma in v tujini«, in s svojim obširnim opusom dr. Borut Križ izpolnjuje vse kriterije. Strokovna komisija je na podlagi prejetih predlogov za leto 2019 tako kustosu in arheologu za »njegov izjemni in dolgoletni prispevek v raziskovalnem in muzejskem razvoju arheološke vede na Slovenskem« podelila nagrado za življenjsko delo.

Čestitke dr. Borutu Križu za njegov velik doprinos k prepoznavnosti arheološke dediščine na Dolenjskem tudi s strani Mestne občine Novo mesto!

 

Fotografija: Boštjan Pucelj

nazaj