DSC_8334.jpg

Na Šancah nov drevored breka in skorša

datum: 15. 12. 2020

Danes smo v sodelovanju s podjetjem Komunala na vrhu starega mestnega jedra, nekoč imenovanega Kapiteljski hrib, posadili sadike dreves brek in skorš, ki jih je nedavno Mestni občini Novo mesto podaril Novomeščan Marko Kobe.

Natanko 46 sadik, ki zdaj po poti do Šanc spremljajo sprehajalce mestnega jedra vse od Loke, je posajenih na obeh straneh, vzdolž obzidja na vrhu hriba pa so sadike zvrščene na spodnjo stran sprehajalne poti. Zasaditev je potekala v sladu z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, ki je sočasno izvedlo tudi pregled na izkopanih površinah ter našlo nekaj zanimivih najdb iz prazgodovine, antike in srednjega veka, med drugim tudi žlindro in rimsko keramiko.  

Iz podjetja Komunala Novo mesto so nam sporočili, da bodo v prihodnjih dneh delavci izvedli vzdrževanje sprehajalne poti. Sadike, ki bodo pripomogle k dodatni ozelenitvi, je mestu podaril someščan Marko Kobe, ki se ukvarja z razširjanjem drevesnih vrst breka in skorša, ki ju vzgaja na svojem vrtu pod Kandijskim mostom. O breku in skoršu je dr. Peter Železnik, pooblaščenec župana za mestno drevje, povedal, da gre za slovenski avtohtoni plodonosni gozdni drevesni vrsti, ki pa sta na žalost zadnja desetletja precej redki, a izredno pomembni za prehrano živali v gozdu. Z novimi zasaditvami bomo tako v naše okolje vnesli ne samo dodatno zelenje, temveč tudi drevesni vrsti, ki imata zaradi plodonosne značilnosti dodane pozitivne vplive.

DSC_8372

Župan Gregor Macedoni v družbi dr. Petra Železnika, pooblaščenca občine za mestno drevje in gospoda Marka Kobeta, darovalca sadik. 

 

DSC_8302

DSC_8284

DSC_8294

nazaj