DSC_5123.jpg

Pospravljanje pasjih iztrebkov dolžnost lastnikov živali

datum: 16. 12. 2020

S strani občanov smo bili opozorjeni na malomarno ravnanje lastnikov psov, ki za svojimi ljubljenčki ne pospravljajo pasjih iztrebkov iz zelenih in drugih javnih površin. Vse lastnike psov prosimo, da upoštevajo širšo okolico in da vestno pospravljajo iztrebke svojih ljubljenčkov. Urejenost in čistoča javnih in drugih površin so pomembni za kakovost življenja vseh občanov in sta obenem prvi vtis za obiskovalce te občine. Skupna občinska uprava občin Dolenjske pa napoveduje tudi poostren nadzor nad ravnanjem lastnikov oziroma skrbnikov psov.


 

Zakon o zaščiti živali med drugim pravi, da je lastnik dolžan skrbeti zanj, da ne naredi škode drugim: ne ljudem ne živalim ali okolju in da pravilnik o zaščiti hišne živali določa minimalne pogoje, da žival živi v sožitju s človekom. To pa tudi vključuje dolžnost lastnikov glede pospravljanja iztrebkov.

 

Prisotnost pasjih iztrebkov kot navaja stroka, ne pomeni samo estetskega problema, temveč lahko pomeni tudi zdravstveno nevarnost, zlasti za majhne otroke, pri katerih se lahko zgodi, da pasji iztrebek primejo in si ga nehote zanesejo na obraz in usta. Epidemiologi navajajo, da so pasjih iztrebkih lahko različni povzročitelji nalezljivih bolezni, kot so pasje gliste in pasje trakulje. Povzročitelji oziroma njihova jajčeca, ki so lahko v pasjih iztrebkih, v zunanjem okolju živijo več let in tako predstavljajo tveganje za okužbo.

 

 

nazaj