DSC_9155.jpg

Z državno sekretarko o načrtih z domom starejših občanov

datum: 28. 01. 2021

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je ta teden na delovnem srečanju na rotovžu gostil državno sekretarko z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Matejo Ribič. Osrednja tema sestanka z državno sekretarko in novomeško rojakinjo so bili načrti z domom starejših občanov in druge infrastrukture za socialno-varstvene programe v Novem mestu.

Potrebe po dodatnih posteljah v domovih starejših občanov so v širši jugovzhodni Sloveniji vedno večje, s čemer je bil ob junijskem obisku Novega mesta seznanjen tudi minister Janez Cigler Kralj. V tem pogledu je spodbudna novica, da je bil Dom starejših občanov Novo mesto uspešen na razpisu pristojnega ministrstva in si zagotovil sredstva za dograditev obstoječih kapacitet za potrebe vzpostavitve dnevnega centra in prostorov za začasne namestitve. Postopki za izvedbo navedene investicije, ki jo bo sofinancirala država, so v teku. Prav tako pa so se sogovorniki seznanili z možnostmi sofinanciranj gradnje infrastrukture na področju socialnega varstva v prihodnjih letih, za kar bodo na voljo tako evropska kot državna sredstva. V tem okviru je v Novem mestu interes po izgradnji prizidka DSO v Šmihelu, s čimer bi zagotovili tako nove kot bolj kvalitetno zastavljene obstoječe bivalne kapacitete za uporabnike.

Na torkovem sestanku je bila tema tudi dolgoročna ureditev dnevnega centra CUDV Draga, ki je do razmaha epidemije deloval v prostorih novomeškega doma starejših. Ob jesenskem vdoru okužb je bila ob koordinaciji občinskega štaba civilne zaščite v njihovih prostorih vzpostavljena rdeča cona. Varovancem CUVD Drage smo na Mestni občini Novo mesto v sodelovanju z društvom paraplegikov zagotovili začasno namestitev, sogovorniki pa so se strinjali, da je čim hitreje potrebno zagotoviti novo stalno lokacijo. Prve postopke načrtovanja nove, dolgoročne rešitve, prostorov za dnevni center CUDV Draga za širše novomeško območje bomo v dogovoru z MDDSZ prevzeli na novomeški občini, kjer bomo skušali priti do usklajene lokacije in idejne rešitve. Tako pripravljeno dokumentacijo bomo predali v nadaljnjo realizacijo MDDSZ.

Ob državni sekretarki sta se delovnega obiska v Novem mestu udeležili tudi dr. Alenka Šverc in Andrejka Znoj. 

 

Na fotografiji so od leve proti desni:
Dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto, dr. Alenka Šverc iz kabineta Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, župan Mestne občine Novo mesto, mag. Gregor Macedoni, Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Andrejka Znoj, sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V ozadju stoji dr. Iztok Kovačič, vodja Urada za prostor in razvoj na Mestni občini Novo mesto.

 

Povezane novice

20. junij

Minister Janez Cigler Kralj pozorno prisluhnil vsem vpletenim pri reševanju romske problematike

Novo mesto je včeraj obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na delovnem srečanju z županom Gregorjem Macedonijem so bile osrednje teme pogovora...

več >

nazaj