8_februar2.jpg

Ogled Novega mesta za Novomeščane ob kulturnem prazniku

datum: 06. 02. 2021

Pred 20 leti je Marjanca Trščinar Antić v sodelovanju z agencijo Kompas Novo mesto in Mestno občino Novo mesto prvič organizirala voden ogled Novega mesta. Začelo se je z upanjem po udeležbi občanov, z veliko treme in z zanosom Novomeščanom pokazati njihovo mesto, po dvajsetih letih pa je pohod ob slovenskem kulturnem prazniku že tradicionalen in del novomeške kulture. In ta uspešna zgodba se letos ne zaključuje, temveč nadaljuje, tokrat v virtualnem okolju.

Marjanca Trščinar Antić je za kampanjo Novo mesto kulture zbrala nekaj utrinkov preteklih srečanj, letos bi tako obeležila že dvajseto obletnico tradicionalnega sprehoda skozi mesto ob slovenskem kulturnem prazniku. 

Tradicionalne oglede je Marjanca vsako leto prilagodila dogajanju, obletnicam, razstavam ter se za vsak ogled še posebej pripravljala, iskala nove zgodbe in znamenitosti, se učila. Pri tem priznava, da jo je Novo mesto še vsako leto prijetno presenetilo, ji razkrilo kaj novega, ji ponudilo kakšen nov in zanimiv detalj, pogosto pa ji tudi obiskovalci povedo kakšne zanimive zgodbe in informacije. Vsako leto so z ogledom mesta začeli ob 15. uri, se sprehodili po starem mestne jedru, si ogledali eno od znamenitosti Novega mesta (muzej, knjižnico, Frančiškanski samostan, galerijo Jakčev dom...).

Ogledi so za obiskovalce brezplačni; Kompas Novo mesto je poskrbel za promocijo, Marjanca pa je vodila turistični sprehod brezplačno. Novomeščani so začeli na ogled vabiti tudi svoje znance in prijatelje in tako so zadnja leta imeli obiskovalce tudi od drugod, eno leto se je ogleda udeležilo prek 300 obiskovalcev. Lani se je na TIC-u Novo mesto na ogled prijavilo 53 oseb, na koncu pa se je ogleda udeležilo okoli 160 udeležencev.

8 feb 4

"Spomnim se, da smo eno leto imeli na programu ogled arheološke zbirke v Dolenjskem muzeju in ker je zopet prišlo veliko več obiskovalcev, kot je bilo prijav, je bila skupina zelo velika. Gospod Borut Križ je takoj poklical še svojo soprogo, gospo Ivico Križ, skupino smo razdelili in si ogledali etnografsko in arheološko zbirko," se spominja Trščinar Antićeva.

Marjanca pove, da sta namen in cilj vodenj, da Novomeščani spoznamo svoje mesto, ga imamo radi in smo nanj ponosni, živimo z mestom in v mesto povabimo čim več svojih prijateljev in znancev. Da vsak od nas postane promotor mesta in da Glavni trg postane stičišče našega družabnega življenja.

In ker se kljub stanju Marjanca ne da, bo letos ogled vodila v ponedeljek, 8. februarja, ob 15. uri v živo prek svojega Facebook profila, in sicer tako, da se bo sprehodila po starem mestnem jedru in poudarila lepote mesta in kaj vse nam mesto danes nudi. 

Marjanci Trščinar Antić lahko prisluhnete tudi v ponedeljek, 8. februarja ob 10.10 uri, v živo na radiu Sraka.

8 feb 3

 

 

 

 

nazaj