DSC_0067.jpg

Z veleposlanikom Poljske o nadaljevanju odličnega sodelovanja na področju kulture

datum: 18. 02. 2021

V sredo, 17. februarja 2021, je Novo mesto obiskal veleposlanik Republike Poljske, Nj. eksc. gospod Krzysztof Olendzki, ki se je na srečanju z županom Gregorjem Macedonijem in na obiskih v Dolenjskem muzeju ter v Zavodu Novo mesto zavzel za nadaljevanje odličnega sodelovanja med poljskimi in novomeškimi kulturnimi inštitucijami.

Mestna občina Novo mesto tesne in raznolike odnose razvija tako s poljskim mestom Torunj, s katerim je leta 2009 sklenila sporazum o partnerstvu, kot tudi z drugimi organizacijami iz Poljske. Sodelovanje je bilo še posebej intenzivno leta 2017 v okviru novomeškega Jantarnega leta, Dolenjski muzej pa si želi, da bi poljski umetniki in rokodelci popestrili tudi letošnji in prihodnje Praznike situl. Poljski veleposlanik, ki sta ga na obisku dolenjske prestolnice spremljali soproga Joanna Olendzka in Bogumiła Płachtej Pavlin iz politično-ekonomskega oddelka veleposlaništva, vidi številne možnosti za sodelovanje med poljskimi in novomeškimi kulturnimi inštitucijami in se je zavzel za partnerstvo poljskega veleposlaništva pri Prazniku situl.   
 
V pogovoru z županom je veleposlanik izpostavil tudi možnost sodelovanja na področju visokega šolstva in za prenos dobrih praks iz partnerskega mesta Torunj, ki je s slovito univerzo Nikolaja Kopernika znano poljsko akademsko središče in s 40 tisoč študenti kraj živahnega družabnega, kulturnega in umetniškega življenja. Veleposlanik je ocenil, da ima Novo mesto dobre pogoje za razvoj v visokošolsko središče in da je idealno mesto za študente. 

Gospod Krzysztof Olendzki je mandat veleposlanika Republike Poljske v Republiki Sloveniji nastopil aprila 2020.  

DSC_0075

nazaj