DSC_0838.JPG

V Gabrju kmalu novo parkirišče za izletnike na Gorjance

datum: 05. 03. 2021

Včeraj je v Krajevni skupnosti Gabrje župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni podpisal pogodbo za izgradnjo parkirišča pod cerkvijo, ki bo služilo kot vstopna točka izletnikom na Gorjance. Podpisa sta se udeležila tudi direktor izvajalca gradnje podjetja KOP Brežice, Dejan Bibič in podpredsednik krajevne skupnosti Gabrje, Slavko Matko.

Projekt, ki bo od uvedbe v delo zaključen v petih mesecih, predvideva 52 parkirnih mest za osebna vozila, 3 parkirna mesta za funkcionalno ovirane osebe, 2 parkirni mesti za avtodome, 4 parkirna mesta za motorna kolesa in 10 parkirnih mest za kolesa. Vrednost investicije znaša nekaj več kot 197 tisoč evrov, župan Gregor Macedoni pa je ob tej priložnosti izpostavil, da bo infrastruktura služila tako obiskovalcem kot tudi samemu kraju, saj so želje Mestne občine Novo mesto usmerjene v to, da se območje Gorjancev razbremeni motornega prometa. »Hkrati bo novo parkirišče tudi priložnost, da razvijamo dodatne turistične programe, zato verjamem, da se bo območje Gorjancev v turističnem smislu razvijalo naprej,« je še poudaril župan.

Podpredsednik krajevne skupnosti Gabrja Slavko Matko je ob podpisu pogodbe podaril, da je projekt pomembna pridobitev za njihov kraj: »Skozi leta, predvsem pa v zadnjem obdobju, se število obiskovalcev na Gorjancih povečuje, zato bo novo parkirišče služilo temu, da se napolnijo mesta izletnikov, ter da posledično turisti ne bodo več parkirali pri zasebnikih. S tem se bo bistveno sprostilo tudi parkirišče na Šumečem potoku, kjer je v zadnjem obdobju zaznati občutno gnečo.«  

Novonastalo parkirišče bo delno asfaltirano, del, ki bo namenjen avtodomom, pa bo travnat. Na parkirišču se postopoma pripravlja tudi vsa potrebna infrastruktura za trajnostno mobilnost, kjer bodo v nadaljevanju postavljene še polnilnice za električne avtomobile in kolesa ter morebitna infrastruktura za uporabo avtodomov.

nazaj