Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte

datum: 10. 03. 2021

Heroji furajo v pižamah so znova v akciji – tokrat s herojsko gverilo ob odprtju teras lokalov v JV Sloveniji in v Posavju. Invalidi in predstavniki Zavoda VOZIM so se mudili tudi v naših krajih, kjer so več lokalom, ki so prvič po več mesecih testno odprli vrata svojih teras, predali materiale herojske gverile s pomenljivim pozivom: »Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte!« za manj voženj pod vplivom alkohola.

V Zavodu VOZIM z iniciativo Heroji furajo v pižamah že od leta 2017 zaneseno spodbujajo predvsem mlade, naj spremenijo odnos do vožnje pod vplivom alkohola ter postanejo varni in odgovorni vozniki. Tokrat so se hitro odzvali na odprtje teras lokalov, ki so se v JV Sloveniji in v Posavju odprli na mednarodni dan žena.

Ukrepi za zajezitev epidemije Covid-19 so močno posegli v mobilnost Slovencev in zmanjšali promet, a največji vzrok za črno statistiko na naših cestah je še vedno alkohol. Zaskrbljujoča pa sta podatka:

•           da delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v 2020 znaša kar 37 % (za kar 6 % več kot v letu prej) ter

•           da je kar 60 % udeležencev v prometu življenje izgubilo med petkom in nedeljo ter na dela proste dni.

Ta dva podatka sta spodbudila ambasadorje Zavoda VOZIM, da ob odprtju lokalov pozovejo lastnike, predvsem pa opozorijo vse obiskovalce s pomenljivim sloganom: Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte. Ter ga podkrepili s pozivom: Nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in vedno poskrbi za varen prevoz.

158668969_3865731603488017_8994657924729383220_o

V Novem mestu in Posavju bodo v naslednjih dneh obiskali več lokalov, ki jim bodo predali materiale – namizne nalepke in WC plakate, s katerimi bodo opozarjali obiskovalcev na terasah na še vedno najbolj pretečo nevarnost za povzročitev prometnih nesreč – vožnjo pod vplivom alkohola. Mimoidoče pa bodo v naslednjih dneh na to opozarjali tudi s plakati v mestnih središčih.

Lastnik Gostišča Loka v Novem mestu Franci Judež se je na klic predstavnikov Zavoda VOZIM takoj odzval in z veseljem opremil lokal z materiali, ob tem pa povedal: »Pri nas se zavedamo, kako je pomembno, da obiskovalce ozaveščamo, da ne vozijo pod vplivom alkohola. Vedno se odzovemo na tovrstne akcije, ker nam je pomembno, da naši gosti pridejo varno domov.«

Foto1

nazaj