top.png

Za vikend v KS Stopiče s Turističnim društvom Stopiče

datum: 16. 04. 2021

V KS Stopiče od leta 2012 zelo aktivno deluje Turistično društvo Stopiče. Člani društva želijo vzpodbujati pozitiven odnos do narave in dediščine, graditi prepoznavnost kraja, ohranjati lokalne zgodbe in ljudsko izročilo ter razvijati sodelovanje in povezovanje z domačini in ostalimi društvi. Vsako leto pripravijo zanimive dogodke, s katerimi privabijo številne obiskovalce, med najodmevnejšimi pa je pohod Po poteh grofa Paradeiserja.

Pohod Po poteh grofa Paradeiserja Turističnega društva Stopiče je dolg 10 km. Vodi po uhojenih stezah, gozdni poti in makadamu, zelo malo po asfaltni cesti. Vodi v širokem krogu okoli Stopič in nudi številne možnosti za spoznavanje kulturne in naravne dediščine, zanimivih zgodb, legend in pripovedk.

1

Začetek pohoda: izpred športne dvorane OŠ Stopiče 

1. točka : Cerkev Marije tolažnice v Stopičah     Pozdrav grofa  Paradajzerja, ki pove nekaj o Stopičah in izvoru imena Stopiče. Sledi ogled cerkve, ki se prvič omenja že leta 1581, sedanjo pa je dal sezidati leta 1709 grof Janez Lovrenc Paradeiser. V cerkvi si med drugim ogledate tudi zanimivo motivno sliko grofa Paradeiserja, ki prikazuje znamenito bitko s Turki.

2. točka: Verdun    Na tem mestu stoji informativna tabla o arheološkem najdišču Verdun,  na vodenem pohodu pa obiskovalce pričaka tudi rimski vojak in pove o zanimivih arheoloških izkopavanjih in najdbah na verdunski njivi.

3. točka: Orehek    Sledi hoja po poti med njivami in vinogradi do Orehka. Pri vodenem pohodu postanek pri eni od zidanic, predstavitev kmetijstva in vinogradništva – sodelovanje z Vinogradniškim društvom Podgurje. Postanek pri kozolcu, predstavitev stavbne dediščine in čas za malico iz nahrbtnika, pri vodenem pohodu pa pokušina dobrot z orehi, ki jih pripravijo članice Aktiva kmečkih žena. Sodelovanje z društvom za ohranitev podeželja Orehek.     

4. točka: Gospodična z Mehovskega gradu    Nadaljevanje pohoda, med košenicami, kjer se odpre prelep pogled na  Gorjance, Trdinov vrh in Mehovo. Pri organiziranem pohodu srečanje z grajsko gospo z Mehovega, ki pove zgodbo iz Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih o Gospodični in nam ponudi hladno vodo.  

5. točka: Zeleni dol   Ob vznožju Gorjancev, le streljaj od Stopič je zraslo dirkališče za radijsko vodene modele Zeleni dol, kjer lahko pripravijo predstavitev.  

6. točka: Kapelica pri Gornji Težki Vodi    Po gozdni poti pridemo do Kapelice nad Težko Vodo, kjer zeliščarka predstavi zdravilna zelišča, ki rastejo na Gorjancih, pove nekaj o njih in ponudi pristen » Gorjanski čaj«. 

7. točka: vodno zajetje Težka voda     Pot nas nato pelje skozi Težko Vodo nazaj v Stopiče. V dolini pod cesto lahko uzremo izvir Težke vode in vodno zajetje, ob vodenem pohodu pa nam, v sodelovanju s Komunalo Novo mesto, pripravijo tudi  predstavitev vodnega zajetja. 

Zaključek pohoda: v Stopičah    Povratek v Stopiče, pri organiziranem in vodenem pohodu še zaključek pri Gasilskem domu, kjer pohodnike čaka malica in kratek kulturno zabavni program – sodelovanje s PGD Stopiče,  DU Podgorje-Stopiče in OŠ Stopiče. Na voljo je možnost postavitve stojnic in ponudba lokalnih izdelkov.  

5.jpg8.jpg7.jpg  

 

Lahko obiščete tudi krajevne turistične znamenitosti, kot so:

  • Športna dvorana v Stopičah
    • V Stopičah imajo tudi zelo lepo športno dvorano, delo podjetja Jereb in Budja arhitekti iz Ljubljane, ki je za projekt  dvorane prejelo Plečnikovo medaljo. V dvorani domuje ŽRK KRKA. Ko bodo razmere dopuščale, ste vabljeni na ogled tekem in ostalih dogodkov v ŠD Stopiče. Več na https://www.zrk-krka.si/o-klubu/
  • Čudovita župnijska cerkev  Device Marije, tolažnice žalostnih, in devet podružničnih cerkvic po okoliških vaseh 
    • Na vhodu v Stopiče pa stoji lepo obnovljena Marijina kapela iz 16. stoletja. V cerkvi vsako leto postavijo na ogled čudovite jaslice, ki privabljajo obiskovalce iz vseh koncev Slovenije.
  • Restavracija PREPIH 
    • Z velikim tenis igriščem, številnimi igrali in zabavo za vse generacije. Restavracija slovi po odlični hrani in organizaciji dogodkov, je pa tudi dobra izhodiščna točka za sprehode v naravo pod Gorjanci.  Več na: http://www.restavracija-prepih.com/restavracija.htm
  • Brulčev mlin
    • Brulčev mlin ima bogato zgodovino. Po ustnem izročilu se je družina Brulc v Hrušici na Dolenjskem z mlinarstvom ukvarja že od leta 1777. Mlin je po vsej verjetnosti še starejši, kot je prikazano na vojaškem zemljevidu (1763–87). Današnji videz in notranjo razporeditev je dobil po temeljiti prenovi in širitvi v sedemdesetih letih. Mlin Brulc je razvrščen kot kamniti mlin z zgornjim vodnim pogonom. Po velikosti je eno največjih v Podgorju. Je eden najstarejših in najbolj ohranjenih mlinov na Dolenjskem. Njegova posebnost so prostori z dvema mlinoma ("malčki"). Zgornji je v pritličju hiše, spodnji pa v kleti. Brulc je prenehal mletje leta 1986, sedanja lastnika Janez  in Damjan Brulc pa  sta mlin v veliki meri obnovila in se zelo trudita staremu mlinu dati svež dih in življenje. Ob predhodni najavi na mob: 041 837 862 si ga lahko ogledate.

Lepote KS Stopiče skozi fotografijo zelo lepo predstavlja Joško Šimc. Njegove fotografije si lahko pogledate na: https://www.facebook.com/josko.simic.7

15.jpg11.png12.png

Fotografije: Turistično društvo Stopiče

Povezane novice

14. april

Črno-bele podobe barvitega življenja v KS Stopiče

Krajevna skupnost Stopiče že od nekdaj prekipeva od aktivnega družabnega življenja, ki krajane povezuje v žlahtno skupnost. Minule čase so zaznamovale drugačne podobe, a kot prikazujejo črno-bele...

več >

12. april

Krajevna izkaznica: KS Stopiče

Krajevna skupnost Stopiče je po površini peta največja krajevna skupnost v občini, med večje krajevne skupnosti pa sodi tudi po številu prebivalcev, saj po tem kriteriju zaseda osmo mesto. Razprostira...

več >

nazaj