hospital-5997005_1920.jpg

V Splošni bolnišnici Novo mesto skrajšali čas bivanja pacientov

datum: 11. 05. 2021

V Splošni bolnišnici Novo mesto so se že pred pojavom epidemije zavedali, da je zaradi možnosti okužbe z mikrobi, ki so odporni na različne antibiotike, bivanje v bolnišnici lahko potencialno ogrožajoče. Zato so reorganizirali delo in uvedli nove metode zdravljenja, s čimer so skrajševali čas bivanja v bolnišnici ob enakem ali celo boljšem izidu zdravljenja.

Napredek novomeške bolnišnice se kaže predvsem na področju laparoskopskih operacij, kjer za razliko od klasičnih operacij kirurške inštrumente vstavijo skozi minimalne reze. Ta tehnika omogoča ob enakih uspehih zdravljenja hitrejše okrevanje, manj zapletov in manjšo verjetnost okužbe rane. Tehniko uporabljajo že več kot deset let, jo ves čas izpopolnjujejo in tudi širijo indikacijska področja. V letošnjem letu so pričeli tudi z operacijami kil z omenjeno tehniko, ki se uporablja pri dimeljskih in popkovnih kilah. Na leto opravijo okoli 550 operacij kil, v prvih štirih mesecih letošnjega leta pa so opravili kar 124 operacij kil in 40 odstotkov le-teh je bilo opravljenih z laparoskopsko tehniko. Ležalna doba za operacijo kile se je znižala na 1 dan.

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto, kjer je danes hospitaliziranih 27 COVID bolnikov, od tega 9 na intenzivnem oddelku, sporočajo še: »Želimo si, da bi bilo takšnih napredkov še več, k čemur seveda pomaga ugodna epidemiološka slika, zato spoštujmo preventivne ukrepe in ostanimo zdravi!«

nazaj