tlk.jpg

Novo mesto gosti letošnje odprtje Tedna ljubiteljske kulture

datum: 19. 05. 2021

Osmi Teden ljubiteljske kulture bo svoj začetek prvič dočakal v Novem mestu, nato pa se bo kulturno in umetniško dogajanje razširilo po celotni Sloveniji. Odprtju, ki bo potekalo v spletnem okolju v petek, 21. maja, ob 20. uri, bo do 30. maja sledila vrsta kulturnih dogodkov, izpostavljeni pa bosta literatura z bralno kulturo in instrumentalna glasba.

Letošnji Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki bo posvečen pisanju in branju, je osrednji letni projekt JSKD, namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti. V času, zaznamovanem z epidemijo covida-19, ki je kulturo pahnila v kar se da negotov položaj, je ena od prednostnih nalog JSKD ponovna aktivacija ustvarjalcev, umetnikov, kulturnih društev in skupin ter zvez kulturnih društev, še posebej pa si želijo k ponovnemu ustvarjanju in obiskovanju kulturnih dogodkov spodbuditi mlade. JSKD vsako leto za osrednjo temo izbere eno od umetniških zvrsti, in tako je letos ta častna vloga pripadla literaturi in instrumentalni glasbi, s čimer obeležujejo tudi Jurčičevo in Ipavčevo leto.

V času TLK se bodo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru odvili številni kulturni dogodki, ki pa bodo morali zaradi epidemije covida-19 potekati v prilagojeni obliki. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, bodo dogodki izvedeni v živo, sicer pa se bo dogajanje, kot smo v zadnjem letu že navajeni, v veliki meri preselilo na splet.

Na spletu se bo odvilo tudi odprtje TLK v Novem mestu, v petek, 21. maja, ob 20. uri s predvajanjem vnaprej pripravljenega posnetka na družbenih omrežjih JSKD. Dogodek, ki so ga naslovili #MLADINA JE PRED MISIJO (ne)MOGOČE, pripravlja Območna izpostava JSKD Novo mesto, na njem pa bodo sodelovali člani različnih mladinskih literarnih, likovnih, glasbenih in drugih kolektivov. Župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni je izrazil veliko zadovoljstvo, da Novo mesto gosti odprtje TLK, saj je prepričan, da lahko mesto veliko pokaže tudi na področju ljubiteljske kulture. »Rad bi se zahvalil vsem, ki vlagajo svoj čas in energijo v kulturno ustvarjanje, tako ustvarjalcem kot Območni izpostavi JSKD Novo mesto, ki pri tem opravlja izjemno delo. Čas epidemije je pokazal, da marsikaj ni samoumevno, niti kultura, ki predstavlja nadgradnjo družbe in duhovno rast posameznika. Če ne bomo znali pritegniti mladih v ustvarjalne procese, pa se družba ne bo razvijala,« je podaril Macedoni in dodal, da je letošnji TLK ravno po meri Novega mesta, ki nosi naziv Branju prijazna občina.

BPu-ep6262

Razstavi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine

V okviru TLK sta na ploščadi pred Kulturnim domom Janeza Trdine že na ogled dve razstavi. Prva nosi naslov NOVO MESTO KULTURE, na njej pa se na velikih plakatih predstavljajo društva, skupine in posamezniki z območja Območne izpostave JSKD Novo mesto, ki na regijskih in državnih prireditvah dosegajo najboljše rezultate. Druga razstava je nastala v okviru mednarodnega projekta Lepljenka – Potujoči labod, v katerem je ustvarjalo več kot 570 gimnazijcev iz 13 slovenskih in sedmih gimnazij iz tujine in ki v obliki literarne lepljenke po vzoru Srečka Kosovela predstavlja literarna razmišljanja mladih, povezana s preizpraševanjem njihovega obstoja v družbi.

tlk1

Kje bodo brali in pisali

Mag. Barbara Rigler, producentka JSKD za literaturo o osrednjih dogodkih TLK, ki letos v glavno vlogo postavlja literaturo. »V času epidemije covida-19 smo imeli na literarnem področju privilegij, da smo lahko ustvarjali nemoteno, seveda prek spleta. Tako smo izpeljali vse redne programe literarne dejavnosti JSKD, nekateri od njih so tudi del programa TLK, pri čemer sodelujejo različne generacije literatov.« Med literarnimi programi JSKD sta Sosed tvojega brega, državno srečanje tujih avtorjev in avtoric, ki živijo v Sloveniji in pišejo v maternem jeziku, in projekt V zavetju besede, ki združuje odrasle literarne ustvarjalce, ki pišejo v slovenskem jeziku. »Posebno pozornost velja nameniti Festivalu mlade literature Urška, katerega cilj je iskanje mladih pisateljskih talentov. Vsakoletni zmagovalec oziroma zmagovalka natečaja se okiti z naslovom uršljan/uršljanka, za nagrado pa mu JSKD izda literarni prvenec. Festival letos poteka že dvajseto leto, v okviru TLK pa bodo izvedli bralni maraton dosedanjih zmagovalcev Urške in njihovih mentorjev,« je še povedala mag. Barbara Rigler.

V okviru TLK bodo obeležili tudi pet let delovanja Centra poezije Tomaža Šalamuna in ob tej priložnosti pripravili spletni pogovor z ameriškim pesnikom Jakom Bauerjem, letošnjim prejemnikom Šalamunove nagrade.

Okrogla miza o mladih in ustvarjalnosti

Maja Papič, programska vodja TLK, je izpostavila še en pomemben dogodek, ki bo potekal pod okriljem TLK. »Pripravljamo okroglo mizo, ki se bo dotaknila mladih in njihovega odnosa do kulture in umetniškega ustvarjanja. Izhodišče pogovora s strokovnjaki z različnih področij na okrogli mizi z naslovom Mladi, ustvarjalnost in kultura, ki bo potekala v sredo, 2. junija, ob 17. uri na spletu, bodo izsledki raziskave Analiza stanja mladih v kulturi. V tej je sodelovalo skoraj 4.000 mladih med 15. in 25. letom starosti, vodil pa jo je dr. Tomaž Simetinger.«

tlk2

TLK nagrajuje

Sodelovanje pri ustvarjanju velikega dogodka, kakršen je TLK, pa udeležencem lahko prinese tudi nagrade, saj se lahko vključijo v nagradne igre, ki potekajo na družbenih omrežjih JSKD. V nagradni igri #KULTURATEISCE sodelujejo vsi, ki bodo na TLK prijavili dogodek, nagradna igra Vrtovi berejo pa je namenjena ljubiteljem branja, ki so vabljeni, da se za privlačne nagrade potegujejo s fotografijami branja v naravi.

Partnerja Tedna ljubiteljske kulture sta tudi Združenje SAZAS in IPF.

Fotografije: Boštjan Pucelj

nazaj