BPu-es2566.jpg

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto je na ogled razstava Daleč od ponorelega sveta

datum: 09. 06. 2021

V Mušičevi avli pred Oddelkom za mladino Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto v juniju gostuje razstava z naslovom Daleč od ponorelega sveta, ki jo je pripravila Osnovna šola Dragotina Ketteja kot rezultat 13. državnega likovnega srečanja osnovnih šol s prilagojenim programom. Nastalo je toliko likovnih izdelkov, da bo razstava na ogled v dveh delih.

Srečanja, ki je tokrat potekalo na daljavo, se je udeležilo 133 učencev s posebnimi potrebami iz 27 slovenskih osnovnih šol s prilagojenim programom. Ustvarjali so znotraj svojih šol v "mehurčkih" pod mentorstvom njihovih učiteljev. Vodilo za ustvarjanje je bila pesem novomeške skupine Drevored z naslovom Daleč od ponorelega sveta, kar je bila tema in tudi naslov 13. državnega likovnega srečanja, ki ga je letos gostila novomeška Osnovna šola Dragotina Ketteja.

Udeleženci srečanja so poskušali vsak na svoj način in v različnih likovnih tehnikah odgovoriti na vprašanje, kakšen svet si želijo, in pokazati, da je svet lahko tudi drugačen. Z likovnih izdelkov tako odsevajo domišljijski koščki sveta, ki otrokom pomenijo odmik od trenutne ponorele realnosti. Kraji, kjer se ljudje še vedno lahko povezujejo med sabo in z naravo, se umirijo, znajo ceniti malenkosti ter so srečni. Za boljše razumevanje nastalih likovnih del so mladi ustvarjalci svoja dela dopolnili z besedilom.

Vsi udeleženci srečanja so dobili bronasta priznanja, podelili pa so tudi zlato in srebrno priznanje, saj so nekateri izdelki še posebej izstopali. Žirija, ki sta ju vodili organizatorici srečanja Gabriela Maček in Ksenija Pejanovič, je imela težko delo. Povedali sta, »da so sodelujoči ustvarjalci zelo dobro zadeli temo likovnega srečanja ter nam skozi likovna dela pričarali svet, kakršnega vidijo skozi svoje oči – svet poln sreče, ljubezni, veselja, barv, svet, kjer vlada harmonija. Zato je bilo zelo težko izbrati najboljša tri likovna dela, saj je vsako zase nekaj posebnega in čarobnega. Sama udeležba na srečanju je že zmaga sama po sebi.«

BPu-es2563

Z razstavo v novomeški knjižnici želijo predstaviti likovna dela in ustvarjalnost svojih učencev s posebnimi potrebami, prispevati k prepoznavnosti šole v širši okolici ter nenazadnje pokazati širši javnosti, da so tudi učenci s posebnimi potrebami uspešni na državnem nivoju.

Vljudno vabljeni k ogledu.

BPu-es2571

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto je na ogled razstava likovnih del z državnega likovnega srečanja osnovnih šol s prilagojenim programom.

Fotografije: Boštjan Pucelj

nazaj