poganci__4.jpg

Pred dnevom državnosti na Pogancih tradicionalno položili venec

datum: 18. 06. 2021

Danes je župan Gregor Macedoni položil venec pri spomeniku na Pogancih ob dnevu državnosti in spominskem dnevu Mestne občine Novo mesto. V Statutu MO Novo mesto je opredeljen 26. junij kot spominski dan, v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo.

V počastitev obeh praznikov in dogodkov, ki so nas zaznamovali pred tridesetimi leti, so se poleg župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija poklonili Igor Strojin, poveljnik novomeške vojašnice Franca Uršiča, Anton Klobčaver, predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, Vasilije Maraš, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto in Marjan Dragan, predsednik Policijsko veteranskega društva Sever.

Delegacija se je na pokopališču v Prečni poklonila tudi Francu Uršiču, ki je dal življenje za samostojno Slovenijo. Franc Uršič je bil posthumno odlikovan s častnim vojnim znakom, najvišjim vojaškim odlikovanjem za pripadnike Slovenske vojske, in častnim znakom svobode Republike Slovenije. Julija 2012 so po njem poimenovali vojašnico v Novem mestu.

prečna,2

nazaj