kettejev_drevored_marof_2020_04_09.JPG

Kettejev drevored ena najpomembnejših znamenitosti v Novem mestu

datum: 29. 07. 2021

Ste se kdaj spraševali od kod se ujame najlepši pogled na Novo mesto, Gorjance in Trško goro? Iz Kettejevega drevoreda je moč ujeti vse tri. Kettejev drevored se navezuje na sprehajalno pot ob reki Krki oz. Zupančičevo sprehajališče, mimo Loke ter se zaključi na Glavnem trgu v središču mesta, je zagotovo ena najpomembnejših znamenitosti v Mestni občini Novo mesto ter del krajevne skupnosti Mestne njive.

Kettejev drevored je od leta 1891 dalje ena najlepših zelenih površin v Novem mestu. Je tudi eno najlepših novomeških sprehajališč in najdaljših slovenskih drevoredov, ki je v kasnejšem času dobil ime po pesniku Dragotinu Ketteju. Uvrščen je v inventar najpomembnejše naravne in kulturne dediščine v Sloveniji, od leta 1987 pa je drevored uvrščen tudi med znamenitosti oz.  spomenik oblikovane narave. 

Levicar_Nm_KettejevDrevored_2012_05_02_IMG_9467

Poteka čez grič Marof, prazgodovinsko naselbino iz prvega tisočletja pred našim štetjem. Drevored se začenja s spominsko hišo v kateri je živel Dragotin Kette. Poteka od centra mesta (mimo Cankarjeve ulice, Mestnih Njiv in Zwittrove ulice), konča pa se v stiku s Kočevarjevo cesto v Bršljinu. Danes povezuje predmestje s starim mestnim jedrom, saj njegov začetek sega skoraj do nekdanjih mestnih vrat (Ljubljanskih vrat). Kettejev drevored se je v letih od 1930 do 1955 imenoval Tavčarjeva cesta (do leta 1930), pred tem pa Stara cesta (do leta 1892).

 

Kje vse se pojavlja Dragotin Kette v povezavi z Novim mestom

Dragotin Kette je Angeli Smola, hčerki sodnega svetnika v Novem mestu, napisal pesem Na trgu, med tem ko se na novomeško reko Krko nanaša pesem Na Krki. V njej je Kette izrazil otožnost, ko je kot sedmošolec izvedel, da bo moral za tri leta med vojake. Da je opazoval Novomeščane je razvidno v pesmih Pred krčmo in V gostilni. Na novomeško okolico se nanaša tudi pesem Podgorska svetnica. Idejo za njo je Kette dobil na podlagi dveh slik. V Novem mestu je nastalo tudi več pesmi s skupnim naslovom Za spomin, izmed katerih je eno pesem namenil Josipini Repenšek, ki je bila najprej Cankarjeva znanka v Ljubljani, nato Kettejeva v Novem mestu.

Kettejev drevored vodi do vrha hriba Marof (228 m), ki je eden izmed sedmih gričev Novega mesta. Na levem bregu Krke se poleg Marofa nahaja še Kapiteljski hrib (202 m). Na desnem bregu pa so še Ragov log (218 m), Mrvarjev hrib (215 m), Recljev hrib (221 m), Grm (215 m) in Na Drski (225 m).

kettejev_drevored_marof_2020_04_09

Na Marof se iz mesta povzpnemo v nekaj minutah hoje. Pot poteka po Kettejevem drevoredu. Z vrha vidimo mesto, KrkoRagov log, Gorjance,Trško goro in bližnjo okolico.

DSC_6423

V okviru projekta »Tematska pot gradišče Marof in Kettejev drevored« je bila pred kratkim izvedena sanacija degradiranega območja gradišča Marof in Kettejevega drevoreda. Projekt zadovljuje potrebe po peš povezavah, zeleni infrastrukturi, ohranjanju kulturne dediščine, turističnem razvoju, rekreacijskih površinah in sprehajalnih poteh. Drevored je bil pred sanacijo v slabem stanju, tako pohodna površina kot tudi drevesa in urbana oprema, in kot tak ni več ustrezno opravljal funkcije povezovalnega člena med področjem Marofa ter urbanim mestnim središčem ter vstopne točke v bogato arheološko in kulturno-zgodovinsko področje. 

DSC_6429

DSC_6435

DSC_6479

nazaj