people-gaf531ac38_1920.jpg

Poziv: Usposabljanje mladinskih delavcev

datum: 05. 04. 2022

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Socialno akademijo organizira usposabljanje za mladinske delavce in delavke s ciljem zagotavljanja bolj kakovostnih programov za mlade v MONM, skupno pa je v prihodnjih mesecih predvidenih 16 predavanj tekom katerih bodo izobrazili 15 oseb.

Poziv: Usposabljanje za mladinske delavce/ke v Mestni občini Novo mesto 2022


Kdaj in kje: enkrat tedensko v popoldanskem času, (večinoma ob sredah) od 17. do 20. ure, Novi trg 9, Novo mesto. 
16 srečanj bo potekalo predvidoma enkrat tedensko (razen prvi teden, ko bosta dva srečanja) v popoldanskem času od 17. do 20. ure. Potekalo bo od aprila do oktobra s premorom med poletnim časom (julija in avgusta predavanj ne bo) in sicer predvidoma v naslednjih terminih:
- 1. modul: 20.4., 21.4., 26.4., 4.5.,11.5., 18.5., 25.5., 1.6., 8.6., 15.6. 
- 2. modul: 7.9., 14.9., 21.9., 28.9., 5.10., in 12.10.

Izobraževanje se začenjajo s prvim predavanjem v sredo, 20. 4. 2022. Vsa navodila za sodelovanje boste po mailu prejeli pred začetkom izobraževanja. 

Organizatorji: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Socialno akademijo

Namen usposabljanja: zagotoviti bolj kakovostne programe za mlade v MONM ter usposobljene mladinske delavce/delavke, ki imajo vse potrebne kompetence za delo z mladimi in po končanem izobraževanju obvladujejo znanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) - mladinski delavec/mladinska delavka. Usposobili bodo 15 mladinskih delavcev/delavk oziroma oseb, ki bodo v svojih organizacijah delale z mladimi. 

Program neformalnega izobraževanja obsega teoretični in praktični del. 
Teoretični del
- 1. modul: Delo s skupino in načrtovanje programov
- 2. modul: Aktivno državljanstvo in inkluzija

Predvidenih je 16 predavanj oz. delavnic v dveh modulih, na naslednje teme: kaj je mladinsko delo, kako delati s skupino in reševati konflikte v njej, kako načrtovati mladinske programe, kako vrednotiti in razširjati rezultate, katere so metode dela z mladimi, kako komunicirati z njimi, kako delati v medkulturnem okolju, delo s prostovoljci, strukturiran dialog in aktivno državljanstvo, komuniciranje in javno nastopanje, zdravje mladih, delo z ranljivimi skupinami ipd. 

Praktični del
- Priprava mladinskega programa
- Izvedba dveh delavnic v Mladinskem centru DRPD oz. po dogovoru v drugi organizaciji
- Aktivna udeležba na dveh dogodkih (posvetih, mednarodnih izmenjavah, treningih, konferencah ipd.)

Pogoji za uspešno opravljeno usposabljanje:
- obvezna prisotnost na 12 (od skupaj 16) delavnicah oz. predavanjih, 
- oddan eden mladinski program,
- izvedba dveh delavnic z mladimi,
- sodelovanje na dveh dogodkih.

Obvezne prijave na izobraževanje sprejemajo do četrtka, 14. 4. 2022. Za prijavo izpolnite elektronski obrazec.

Izbrane kandidate in kandidatke bodo o izboru obvestili po elektronski pošti do ponedeljka, 18. 4. 2022.
Prijavijo se lahko vsi, ki delajo ali želijo delati z mladimi v Mestni občini Novo mesto. Če bo prijavljenih več kot 15 oseb, bodo kandidate izbrali glede na njihovo dozdajšnje delo in izkušnje, prednost pa bodo imeli kandidati_ke, ki delo z mladimi opravljajo organizirano v okviru nevladne organizacije ali javnega zavoda. Izobraževanje je za udeležence brezplačno. 

Za konec še vtis udeleženke minulega usposabljanja:
»Na usposabljanju sem pridobila veliko novega znanja, veščin in kompetenc. Tako sem se naučila, kako deluje skupina in kako je treba ravnati s skupino v posameznih fazah razvoja skupine. Izvedela sem tudi, kako poteka prijava na javni razpis, kaj vse lahko prijavimo in delamo na programu Erasmus+. Naučila sem se tudi metod dela s skupino, kako komunicirati s skupino in reševati morebitne konflikte v skupini. Usposabljanje me je opremilo z ogromno novega znanja, tako za pripravo projektov za mladino kot tudi za delo s samo skupino. Usposabljanje ti ne prinese le novega znanja in te opremi s kompetencami za nadaljnje delo z mladimi, temveč tudi obogati krog novih ljudi, s katerimi sodeluješ.« (Mirjam)

Več informacij: (031/358 143, drpdnm@gmail.com, www.nevladnik.info).

Izobraževanje poteka ob podpori Urada za mladino in Mestne občine Novo mesto.

nazaj