Delavnice_navdiha_-_naslovnica2223.jpg

V novem šolskem katalogu skoraj 30 delavnic navdiha

datum: 23. 06. 2022

Več kot 60 osnovnih šol in njihovih podružnic z območja regije je te dni prejelo drugi nevladniški katalog vsebin za osnovne šole Delavnice navdiha 2022/23. Enajstim lanskim delavnicam je Regijski NVO center-stičišče nevladnih organizacij JV Slovenije letos dodal še 17 novih, ki bodo po njihovih pričakovanjih dopolnile in nadgradile pouk z znanjem in veščinami lokalnih društev in zasebnih zavodov.

»Lokalna društva niso zgolj tista, ki v domačem okolju skrbijo za kulturno in športno dogajanje ali združujejo ljudi s podobnimi interesi, ampak so »žive knjižnice«, ki bodo učence popeljale na nepozaben orientacijski ali zgodovinski pohod, jim neposredno odgovarjale na vsa njihova vprašanja in jih s svojimi anekdotami s terena zagotovo navdušile,« je izid drugega kataloga pospremila Mirjana Martinovič, vodja omenjenega projekta.

Prvič so takšen katalog izdali lani in je, sodeč po odzivih tako vključenih društev kot šol, bil dobro sprejet. »Dejanskega števila izvedenih delavnic po šolah sicer nimamo, svoje je naredila tudi epidemija in z njo povezani ukrepi oz. strah pred zaprtjem šol. A ker je naš iskren namen znanje tukajšnjih nevladnikov približati mladim in prispevati k še bolj povezani lokalni skupnosti, smo organizacije tudi letos povabili k sodelovanju in drugi katalog nadgradili oziroma več kot podvojili,« je še povedala.

Kaj je novega?

Seznam vsebin, s katerimi lahko šole prihodnje šolsko leto nadgradijo in popestrijo pouk, je impresiven. Obdržali so vseh 11 lanskih delavnic navdiha, kot so Robotki in zabavno programiranje z društvom Čarunalnik, Filmski dan z režiserjem Borisom Petkovičem pod okriljem Društva slovenskih režiserjev, vodeni ogledi gozdnih učnih poti Jaz pa pojdem Društva inženirjev in tehnikov gozdarstva Novo mesto, Kaj čutim in kako se gibam? Zavoda Igrivi svet, Srečni otroci za srečne tačke Društva za zaščito živali Novo mesto, delavnice s presečišča znanosti, umetnosti in tehnologije Platforme konS Zavoda LokalPatriot, sprehod po zgodovini spregledanih žensk kolektiva Pozabljena polovica Novega mesta, Delavnica navdiha na kolesih Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Planinski izziv PD Krka Novo mesto, preventivna delavnica Vzgoja za NEodvisnost Društva Srečanje in Živa knjižnica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Kot omenjeno, je novi katalog bogatejši za  17 delavnic, in sicer:
- Babi, naj ti POKAŽEM Zdravljico! Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine,
- ORGLEkids Slovenije – sestavi in zaigraj na orgle! Društva prijateljev glasbe Sodražica,
- Močnejši od zasvojenosti Društva Projekt Človek,
- Mami, ti spletem košaro? Društva upokojencev Novo mesto,
- Kako izberem poMOČ Društva življenje brez nasilja,
- Danes bomo kuhali – oglje! Društva Gorjanske košenice,
- Koraki podpore ob izgubi ljubljene osebe Slovenskega društva Hospic,
- Z borilnimi veščinami do veščin spoštovanja in odgovornosti Karate kluba Novo mesto,
- Po poteh Jožeta Dularja KUD Straža,
- Ustvarjalnost kot sproščanje in oblika samopomoči MC Bit Črnomelj,
- Ples kot umetnost, šport in zabava Mladinskega društva Luna in sonce,
- Vzgoja za humanost Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto,
- Moja Slovenija, moja zgodovina OZSČ Novo mesto in OZVVS Dolenjska,
- Peter in volk KD Pihalni orkester Krka,
- Mala šola zdrave prehrane Zavoda Jabolko,
- Brez čebel ni življenja, kot ga poznamo Zavoda Putscherle,
- Sem zbran, samozavesten in natančen Lokostrelskega kluba Paradoks.

»Zajeli smo res pester nabor, od športa do kulture, zaščite živali, človekovih pravic... Izpostavila bi še denimo delavnice samopomoči in svetovanja, s katerimi smo naslovili težave nasilja in osebne stiske naših otrok kot posledice dolgotrajnega zaprtja v minulih dveh letih. Izvajajo jih izkušeni strokovnjaki, ki lahko o tem podučijo tudi starše preko Šole za starše ali učiteljske zbore,« je še dodala.

Ključno je tudi povezovanje tako generacij kot sektorjev

Vsem 17 novim organizacijam v katalogu so letos poleg Regijskega NVO centra pri oblikovanju delavnic za osnovnošolce strokovno pomoč nudili še podjetnik Aleksej Metelko ter učiteljici Damjana Tramte z OŠ Drska in Manca Pezelj Berger z OŠ Center.

»Avdicije, na katerih se je oblikoval katalog, so bile zastavljene na pravi način in so dosegle svoj namen - to je kratko in jedrnato osmisliti ponudbo društev.  Katalog nudi jedrnato in kvalitetno informacijo/ponudbo regionalnih društev, ki gotovo lahko popestrijo obstoječe šolske programe, določene predstavljene delavnice pa bi po mojem mnenju celo morale spadati v osnovi šolski program kot obvezni predmeti, zato je zelo smiselno, da se šole poslužijo znanja in veščin, ki jih ponujajo predstavljene organizacije,« je povedal Metelko, ki med drugim svetuje novim start-upom v okviru RC Novo mesto. Z njim se strinja tudi Tramtetova, ki je med drugim mentorica podjetniških dejavnosti na svoji šoli: »Predstavniki društev so svoje storitve oblikovali glede na aktualne potrebe izobraževalnih ustanov. Nastal je katalog res neverjetne pestre, raznolike ponudbe. Vsaka izmed delavnic je svoja specifika, s katero lahko na različne načine razvijamo svoje socialne, spoznavne ali športne dejavnosti. Povezovanje pa je tisto, kar nas najbolj bogati.«

Prav povezovanje je bilo eno ključnih ciljev izdaje Delavnic navdiha. »Sama ideja povezovanja lokalnih nevladnih društev s pedagoškimi ustanovami se mi zdi zelo zanimiva in pomembna za ohranjanje dediščine, razvijanje ustvarjalnosti in kreativnosti ter povezovanja znanja in izkušenj različnih generacij. Hkrati je to tudi možnost različnih organizacij, da konkretno predstavijo svoje poslanstvo ter njihova priložnost, da pozitivno vplivajo že na mlajšo generacijo,« je še dejala Damjana Tramte.

Delavnice navdiha 2022/22 so na voljo v priponki ali na spletni povezavi:
http://www.nevladnik.info/si/novice/?id=18334

nazaj