291309182_7704986726241680_735588155630426017_n.jpg

Polnoletni Novomeški likovni dnevi

datum: 05. 07. 2022

V petek, 1. julija je podžupan Mestne občine Novo mesto Peter Kostrevc odprl razstavo 18. novomeških likovnih dnevov, ki potekajo neprekinjeno že od leta 2003, pod okriljem Dolenjskega muzeja Novo mesto pa od leta 2007. Letošnji gostje likovne kolonije so bili slovenski umetniki in gostujoča umetnika iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Razstavljena likovna dela so v začetku maja na koloniji ustvarjali Maša Gala, Stojan Grauf, Iris Jambrek, Anja Jerčič Jakob, Adis Lukač, Luka Širok, Lučka Šparovec in častni gost Dušan Kirbiš, prejemnik nagrade Prešernovega sklada.

Mestna občina Novo mesto vsako leto zagotavlja finančna sredstva za izvedbo Novomeških likovnih dni, Dolenjski muzej pa celotno organizacijo likovne kolonije, ki jo vodita Robert Lozar, zunanji sodelavec muzeja in umetniški vodja, ter Jasna Kocuvan Štukelj, kustosinja in vodja Jakčevega doma. Dolenjski muzej pripravi izbor gostujočih umetnikov, organizacijo petdnevne kolonije in vsakoletno razstavo v Jakčevem domu z izdajo kataloga, v katerem se predstavijo udeleženci kolonije in njihova dela nastala v Novem mestu. Že tretje leto med gostujočimi umetniki izberejo enega, ki dobi glavno nagrado, in sicer možnost za samostojno razstavo v prostorih Jakčevega doma. Letos je ta čast pripadla Luki Široku.

Dediščina Novomeških likovnih dni je bogata. Obsega že okrog 140 likovnih del. Večina jih je razstavljenih v občinskih pisarnah, celotna likovna oprema rotovža pa je prav dediščina te likovne kolonije. Za našo občino vsa umetniška dela predstavljajo neprecenljiv zaklad, saj je nastajajoča zbirka pomembna umetniška informacija o likovnih trendih z začetka 21. stoletja in razvoja likovnega ustvarjanja v Sloveniji.

Razstava je na ogled v Jakčevem domu do 22. oktobra 2022.

 

Fotografije: Boštjan Pucelj

nazaj