TISKOVNA_-_skupinska_fotka__1_.jpg

Žak Eržen v mavričnem dresu svetovnega prvaka pokazal zlato in bron

datum: 01. 09. 2022

Na novomeškem velodromu – Olimpijskem centru Novo mesto je Kolesarski klub Adria mobil včeraj pripravil sprejem in tiskovno konferenco ob izjemnih uspehih mladega kolesarja Žaka Eržena na mladinskem svetovnem prvenstvu na velodromu v Izraelu.

Žak Eržen, prvi Slovenec z medaljo na svetovnih prvenstvih na velodromu, je v novomeški klub prišel leta 2016, ko je bil star 11 let (dečki C). Z njim so kot trenerji, dokler ga pod svoje okrilje ni vzel Borut Božič, delali Sandi Papež, Srečko Glivar in Josip Radaković, kar Žak ni pozabil in se jim je zato še posebej zahvalil.

TISKOVNA - Žak Eržen (1)

Že julija letos na evropskem prvenstvu mlajših kategorij v Anadii na Portugalskem je Žak z bronasto medaljo na velodromu v disciplini na izpadanje postavil nov mejnik v slovenskem kolesarstvu.

Na svetovnem prvenstvu v Izraelu, ki se je zaključilo minulo soboto pa je najprej osvojil bron v dirki na končni cilj, potem pa v disciplini na izpadanje osvojil zlato in oblekel mavrično majico svetovnega prvaka.

Takšno majico sta v zgodovini Slovenije oz. slovenskega kolesarstva nosila le Jani Brajkovič, takrat tudi član novomeškega kluba, ki je bil leta 2004 svetovni prvak med mlajšimi člani v kronometru in Matej Mohorič, leta 2012 in 2013 svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani v cestni vožnji. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je medaljo osvojil še en član, danes direktor kluba, Bogdan Fink, ki je leta 1990 v Angliji osvojil bronasto medaljo v cestni vožnji.

Žak Eržen je pred novinarji in zbranimi gosti povedal: »Še vedno nisem povsem dojel, kaj mi je uspelo. Obe medalji mi ogromno pomenita!« Svoje vtise iz Tel Aviva je pred mikrofonom strnil tudi njegov trener Borut Božič.

TISKOVNA - pred panojem sponzorj

Bogdan Fink je dejal, da je to še en dokaz za dobro delo z mladimi v klubu. »Zahvala gre vsem trenerjem, sponzorjem in drugim, ki nam to omogočajo,« je poudaril.

Za izjemen uspeh sta Žaku čestitala tudi župan Gregor Macedoni in predsednica kluba Mojca Novak, ki sta mu izročila priložnosti darili.

TISKOVNA - z županom (1)

Foto: Luka Bojanc

 

nazaj