jakasuln-0537.jpg

Teden rekreacije, gibanja in zdravega načina življenja

datum: 20. 09. 2022

Teden rekreacije, gibanja in zdravega načina življenja je niz treh kulturno družabnih dogodkov v sklopu 5. Novomeškega 1/2 maratona. Namen teh dogodkov je ozaveščanje o pomenu gibanja in zdravem načinu življenja.

PETEK, 23. 9. 2022,  ob 19:00 uri v atriju knjižnice Mirana Jarca

LITERARNI VEČER Z LUCIJANOM ZALOKARJEM - TEK NA ROBU ŽIVČNEGA ZLOMA

Pogovor o knjigi, tekaški izkušnji med pandemijo in premagovanju lastnih meja in psihičnih ovir, ki jih predstavlja rekreacija in šport.

Lucijan Zalokar je atlet, novinar in publicist, se je na začetku epidemije, ki je ohromila svet, odločil, da bo poskušal trenirati podobno, kot je pred leti, ko je bil tek na srednje proge središče njegovega življenja. Kaj vse se ob tem dogaja v njegovi glavi, v njegovem telesu? Kako premišljuje o svobodi in naporu? O pritiskih in nespečnostih pred tekmami? Natančno analizira treninge legendarnih tekaških srednjeprogašev, kot sta na primer elegantni Sebastian Coe ali kubanski žrebec Alberto Juantorena. Se trening prilagaja tekaču ali tekač treningu? Sta bila prej talent in moč ali vztrajnost in disciplina?

 

TOREK, 27. 9. 2022, ob 19:00 uri v atriju knjižnice Mirana Jarca

ZDRAVA IN URAVNOTEŽENA PREHRANA - KAKO SPREMENITI SLABE PREHRANSKE NAVADE V DOBRE?

Pogovorni večer o prehrani na splošno in tudi o prehrani rekreativnih športnikov z Janjo Strašek, univ. dipl. živilsko tehnologinjo in prehransko svetovalko v Termah Krka.

Janja je že več kot dvajset let svetuje v Krkinih termah Šmarješke Toplice, kjer je svetovalka za prehrano in nutricionistka. Je članica združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije. Aktivno sodeluje v strokovnih združenjih za prehrano, v Zvezi koronarnih klubov in društev Slovenije ter Zvezi društev diabetikov Slovenije. V sproščenem klepetu z Barbaro Pirh bosta predebatirali vse teme in tegobe prehranjevanja, s katerimi soočamo dan danes. Tudi prehranjevanje se je namreč v zadnjih letih zelo spremenilo. Kako se bomo na to odzvali mi pa bosta skušali posikati Janja in Barbara.

 

SREDA, 28. 9. 2022, ob 19:00 uri avla Kulturnega centra Janez Trdina - ART Cafe

ALI REKREATIVNI TEKAČ POTREBUJE PLANSKO TRENIRANJE? - PODCAST ZAGRET ZA TEK Z MARKOM ROBLEKOM IN GOSTI

Z Markom Roblekom je vedno zabavno in nadvse poučno. Tokrat se bo z gosti spraševal kaj je bolje, trenirati po planu treninga, teči ko imamo čas, imeti trenerja ali teči zgolj zase. Katere so prednosti in slabosti organizirane in individualne rekreacije. Skupaj bodo na te odgovore skušali dogovoriti v še eni seriji podcasta Zagret za tek  - tokrat v živo v KCJT v Novem mestu.

 

Foto: Jaka Šuln

nazaj