skupaj_za_varni_jutri_-_naslovna_slika_1.jpg

Skupaj za varni jutri

datum: 21. 09. 2022

Vabimo vas, da preživite aktivno sobotno dopoldne in se udeležite pestrih aktivnosti v sklopu projekta Skupaj za varni jutri.

S projektom sodelovanja želi pet LAS iz Slovenije združiti svoje moči in skupaj z lokalnimi partnerji, sodelovati pri širjenju in dopolnjevanju že obstoječih mrež javno dostopnih AED aparatov. Preventivno pa želijo ozaveščati o pomenu aktivnega življenjskega sloga, zato so za vas  pripravili pestro sobotno dopoldne na katerem se boste lahko razgibali, podučili o zdravi prehrani in vajah za sprostitev napetosti in stresa. Vse to je namreč osnova za zdrav duh v zdravem telesu.

Kdaj in kje?

Sobota, 24. 9. 2022 8.00 - 13.00 Konjeniški šolski športni center Češča vas, Češča vas 55, 8000 Novo mesto.

 

Okviren program dogodka:

8.30 - 10.00                       kolesarski izlet

8.30 - 10.00                       raziščimo dolino reke Temenice – pohod po odseku Trdinove poti

10.30 - 11.00                     kratek program in predstavitev projekta ter predstavitev uporabe AED

10.00 - 12.00                     predstavitev lokalnih dobrot

11.15 - 11.45                      izkustvena delavnica: "Adijo stres in napetost, pozdravljena mir in ravnovesje!"

11.00 - 12.00                      hrana - za vse udeležence brezplačen obrok

13.00                                  zaključek prireditve

 

KOLESARSKI IZLET

Rekreativni kolesarski izlet je nezahteven. Na poti bomo obiskali tudi lokaciji, kjer sta bila nameščena dva AED-ja v sklopu projekta Skupaj za varni jutri. Pot nas bo peljala po novi kolesarski povezavi proti Žihovemu selu. Od tam proti Velikemu Slatniku in po Machovi poti do Malega Slatnika in povratek na start - Konjeniški center Češča vas.

Zbiranje kolesarjev: 8.00-8.25

Start: 8.30

Predviden prihod na prizorišče dogajanja: 10.00-10.30

Vsak kolesar prejme tudi praktično darilce.

Primerno za otroke nad 9 let.

Trasa je speljana tako po cesti, makadamskih poteh kot tudi po gozdnih poteh.

Kolesarski izlet vodi kolesarski vodnik.

Prijave zaželene na: radonevara@gmail.com do petka, 23. 9. 2022

 

POHOD - raziščimo Temenico na odseku Trdinove poti

Ob 8.30 start pohoda na prizorišču - Konjeniški športni center. Pot bo vodila po odseku Trdinove poti v dolino reke Temenice. Pohod je primeren tudi za mlajše nadobudne pohodnike. Vodenje pohoda: vodnik Planinskega društva Krka.

SOL-VITA, oaza ravnovesja

Spoznali boste preproste vaje za vsakodnevno odpravljanje stresa, stisk in napetosti. Popeljani boste tudi skozi kratko sprostitveno tehniko, ki vas bo umirila, sprostila in zmehčala fizične in notranje napetosti.

Poleg tega boste lahko na stojnici Sol-vita, oaza ravnovesja poskusili zdrave, a izredno okusne domače dobrote.

UČENJE ZA ŽIVLJENJE: ZDRAVO Z NARAVO  

Hrana zdravi, narava ozdravi. Dovolj je le korak, da si naberemo zelišča, plodove iz narave, poiščemo izvirsko vodo, posadimo rastline…S preprostimi načini in postopki brez dodatnih stroškov lahko sami poskrbimo za vitalno iz zdravo življenje. Kako pa to doseči? Odgovori, pogovori na stojnici Učenje za življenje. Z vami bo zeliščarka Vera Kunstek.

TKD TRŠKOGORSKO SRCE

Botra v jerbasu, kot je bila tradicija, prinese prazničen kruh, v srce spleteno pletenico, pušeljc iz bršljana in cviček. Čibe in čibike lepo postrežejo goste, pohodnike, pevke pa zapojejo vinogradniške in ljudske pesmi. Ob tej priložnosti se predstavljajo z dolenjskimi dobrotami.

KMETIJA ANŽLOVAR

Majhna, srčna kmetija Anžlovar se nahaja na Dolenjskem, v vasi Dobrnič. Znani so predvsem po pridelavi in predelavi kozjega mleka in ostalih produktov iz kozjega mleka. S svojo preprostostjo in izredno kvalitetnimi izdelki prepričajo še tako zvedave osebe.

ČEBELARSTVO KAPŠ

Družinsko čebelarstvo Kapš je uveljavljeno ime na področju medu in medenih izdelkov. Njihovi čebelnjaki se nahajajo na obronkih Kočevskega roga. V njihovi ponudbi je več vrst medu, medenih likerjev, cvetni prah, propolis, izdelki iz čebeljega voska. Odlična priložnost, da si priskrbite zadostne količine medu najvišje kakovosti.

OBMOČNO ZDRUŽENJE RDEČEGA KRIŽA NOVO MESTO

V okviru programa bo ekipa Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto predstavila temeljne postopke oživljanja z uporabo AED. Prav tako se bodo lahko udeleženci preizkusili v poznavanju temeljnih postopkov oživljanja.

 

nazaj