denys-nevozhai-z0nVqfrOqWA-unsplash.jpg

Kako poskrbeti za svoje duševno zdravje?

datum: 23. 09. 2022

Sami lahko naredimo ogromno za svoje dobro počutje, ki vpliva na ravnovesje na telesnem, duševnem in socialnem področju ter nam omogoča, da živimo zdravi, zadovoljno in izpolnjujoče življenje.
V nadaljevanju boste našli nekaj nasvetov in predlogov, s katerimi krepimo duševno zdravje in so jih pripravili na NIJZ, OE Novo mesto.

Poskrbimo za zdrav življenjski slog

Zdrav način življenja pomembno prispeva k ohranjanju in krepitvi zdravja ter preprečuje nastanek številnih bolezni. Priporočljivo je, da spimo vsaj 8 ur na noč in vzdržujemo enakomeren ritem spanja. Poleg spanja sta ključnega pomena tudi gibanje in zdrava prehrana. Zato se gibajmo čim več, poskrbimo za vsaj pet obrokov na dan in skušajmo jesti kakovostno in raznoliko. Poleg zdrave prehrane, primerne telesne dejavnosti in spanja, so ključnega pomena tudi zdrave navade. Skušajmo opustiti kajenje in nadzirajmo pitje alkoholnih pijač. Tobak, alkohol in prepovedane droge so povezani s številnimi zdravstvenimi težavami in prezgodnjo umrljivostjo. Zato je pomembno, da te navade čim prej opustimo in si s tem omogočimo bolj zdravo prihodnost. 

Obvladujmo stres, poskrbimo za sprostitev in razbremenitev

Stres je prisoten na več področjih našega življenja, zato moramo vedeti, kako se z njim spoprijeti. Zapomnimo si, da smo dragoceni in si zaslužimo čas zase. Poiščimo tisto nekaj, kar nas razbremeni. Morda je to pogovor z bližnjimi ali pa zgolj tihi trenutki s samim seboj. Morda so to majhne pozornosti, s katerimi se nagradimo za dobro opravljeno delo in uspešen dan. Privoščimo si razvajanje naših čutov (npr. penečo kopel). Najemimo varuško in si privoščimo sproščeno druženje ali romantično večerjo s partnerjem. Poglejmo dober film ali si vzemimo čas za knjigo. Če bomo dobro poskrbeli zase, se bomo bolje počutili v lastni koži, kar bodo začutili tudi naši bližnji.

Čas za hobije, interese in aktivnosti

Sprostitev in razbremenitev lahko dosežemo tudi z udejstvovanjem v različnih interesnih dejavnostih in športnih aktivnostih, kar izboljša razpoloženje, spodbuja občutke umirjenosti in zmanjšuje tesnobo. Ta čas je nujno potreben, da si naberemo moči, ki jih potrebujemo za spoprijemanje z obveznostmi in izzivi na vseh področjih življenja.

Negujmo odnose z našimi bližnjimi

Za dobro duševno zdravje v odraslosti je pomembno tudi vzdrževanje dobrih medosebnih odnosov v ožji in širši družini Vendar je izjemnega pomena, da si za naše najdražje vzamemo čas, da drug drugemu prisluhnemo, se začutimo in povežemo. Tako lahko preprečimo nepotrebne konflikte in  ustvarjamo varno, prijetno in zdravo družinsko okolje.

Ne pozabimo na druženje, igro in smeh 

Ljudje smo družabna bitja, zato tudi v obdobju, ko smo razpeti med lastno družino, službo in starši, ne pozabimo na prijatelje. Druženje vpliva na občutek povezanosti, pripadnosti, pomembnosti in povečuje občutek lastne vrednosti. Posledično pozitivno vpliva na naše duševno in telesno zdravje, hkrati nam daje občutek varnosti, sprejetosti in podpore.

Osredotočimo se na pozitivne stvari in bodimo hvaležni

Kljub obremenitvam, oviram in težavam, ki se lahko pojavijo, ohranjajmo optimistično, pozitivno naravnanost in zavedanje vsega, kar je dobro v našem življenju. Vzemimo si vsak dan nekaj minut (lahko med prhanjem, pred spanjem ali v kateremkoli drugem trenutku dneva) in se osredotočimo na vsaj tri stvari v našem življenju, za katere smo hvaležni. 

Prepoznajmo in pokažimo svoja čustva in občutke

Zelo je pomembno, da prepoznamo in smo v stiku z našimi čustvi, občutki in doživljanji ter da jih tudi izrazimo na primeren način. Zavedajmo se, da ni dobrih in slabih čustev. Čeprav so nekatera čustva lahko zelo neprijetna, težka in obremenjujoča, imajo svojo funkcijo, zato jih ne potlačujmo. O čustvih in doživljanjih se skušajmo pogovoriti z bližnjimi (npr. prijatelji ali partnerjem). Kadar se nam zdi, da z nikomer ne moremo deliti svojih občutkov, v sebi nosimo veliko breme. Pomembno je, da najdemo način, da lahko to breme odložimo (npr. napišemo v dnevnik, se izrazimo preko risbe, ustvarjanja, pesmi, gibanja …). Na takšen način bolje razumemo in spoznavamo sebe ter druge, posledično pa odkrivamo bolj učinkovite načine za soočanje z raznimi življenjskimi izzivi.

Postavimo meje

Zavedajmo se, da moramo znati reči tudi ”ne”. Postavljanje zase in postavljanje jasnih meja sta pomembna dela učinkovite komunikacije, ki je ključ do spoštljivih odnosov in zadovoljnega življenja.

Držimo se dnevne rutine

Rutina ali red in izdelana struktura dneva nam dajeta občutek varnosti in predvidljivosti,  s tem pa določeno mero nadzora nad potekom dogodkov. Kadar vemo, kaj pričakovati, se nam zdi, da izzive lažje obvladujemo. Postavimo si konkretne, merljive, dosegljive in smiselne cilje ter določimo, kako in kdaj jih želimo doseči. Pomembno je, da si ne zadamo previsokih ciljev in si odpustimo, kadar nam ne uspe vsega dokončati v predvidenem času. 

Poiščimo pomoč, ko jo potrebujemo 

Soočamo se z velikimi obremenitvami, ki so lahko zelo stresne. To so lahko bodisi prekomerne zahteve na delovnem mestu, konflikti v partnerstvu in družini, tegobami odraščajočih otrok in skrb za ostarele ali obolele starše. Nemalokrat nas vse te obveznosti obremenijo do te mere, da ne najdemo več časa zase, za počitek ali sprostitev in lahko postanemo kronično izčrpani. Včasih nam lahko pomaga že iskren pogovor z bližnjo osebo, da se nekoliko razbremenimo in olajšamo čustveno stisko. Kadar pa je notranja stiska prevelika, je pomembno, da pravočasno poiščemo pomoč strokovnjaka (npr. psihoterapevta ali kliničnega psihologa).

Na spletni strani www.zadusevnozdravje.si, ki deluje v okviru Nacionalnega programa za duševno zdravje MIRA, najdemo več informacij in napotkov, kako krepimo svoje duševno zdravje in kje poiskati pomoč, ko jo potrebujemo.

nazaj