TerraARS.png

Galerija Simulaker z novo razstavo Dorotee Dolinšek - TerraArs

datum: 04. 11. 2022

V Galeriji Simulaker se bo z razstavo TrraArs, ki se bo odprla v petek, 11. novembra 2022, ob 19. uri samostojno predstavila umetnica Dorotea Dolinšek. Gre za avtorico mlajše generacije, ki v svojih umetniških delih kaže napredne razmisleke o sodobni družbi. Avtorica svoje umetniško snovanje naslanja na bogato kulturo raziskovanja vesoljske umetnosti in konstruktivizma v Sloveniji. Njeno razstavo si boste lahko ogledali do 3. decembra 2022.

Razstava TerraArs obravnava dvoje umetniških pristopov Dorotee Dolinšek. Gre za sopostavitev dveh žanrov na področju intermedijske in likovne umetnosti. A čeprav gre za formalno drugačen medijski format, je potrebno izpostaviti, da imajo umetničina dela več podobnosti kot razlik.

Prvi del sopostavitve vključuje izbrana slikarska dela iz serij Chroma Cosmos in S soncem sinhrono, ki jih je Dorotea Dolinšek ustvarila v času študija slikarstva. Z njimi se umetnica naslanja na različne avantgardne ustvarjalne pristope, ki v slovenskem umetniškem prostoru, kakor tudi v njeni umetniški praksi, zasedajo pomembno mesto. Še zlasti se je dotakne konstruktivizem. Tu lahko izpostavimo Srečka Kosovela, enega izmed vodilnih srednjeevropskih konstruktivistov. Podobna izhodišča najdemo tudi pri sodobnikih, na premico katerih se želi pozicionirati Dorotea Dolinšek. Likovna dela na razstavi TerraArs ne visijo na stenah, pač pa slonijo ob strani galerijskega prostora, kamor so odložena na način, kot jih umetnica arhivira v svojem studiu. Pomembno jih je razumeti kot načrt ali pa kot prvi zapis konceptov, ki jih naslavlja in nadgrajuje tudi skozi svojo interdisciplinarno prakso.

V drugem delu razstave pa je predstavljeno umetničino najnovejše intermedijsko delo - TerraPort. Za razliko od umetničine likovne prakse je pri tej instalaciji pomembna temporalnost. Gre namreč za delno avtomatiziran proces, ki je namenjen radikalni skrbi za druge: za živali, rastline, ljudi in planet kot celoto. TerraPort je nastal iz človeške želje po medplanetarnem potovanju in inicializaciji življenja na drugih planetih. Stroj je prototip procesa teraformiranja marsovskega regolita, v katerega se investira umetničino intimno telo in številne generacije modelnega organizma soje (Glycine max). V cikličnem procesu se neplodna zemljina, sestavljena glede na podatke zbrane iz sond, ki krožijo okoli Marsa, iz generacije v generacijo plemeniti z organskimi snovmi, katere umetničino telo odloži kot odvečno. Projekt TerraPort je poskus kritičnega premisleka o izzivih antropocena, v katerem se soočamo s škodljivim delovanjem človeka na planetu Zemlja.

 

Dorotea Dolinšek (1994, Kranj)

Interdisciplinarna umetnica Dorotea Dolinšek je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Trenutno pripravlja magistrsko nalogo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na smeri Video in novi mediji. Od leta 2020 sodeluje z Galerijo Kapelica (Zavod Kersnikova). Leta 2021 je prejela študentsko nagrado na Mednarodnem festivalu računalniških umetnosti v Mariboru. Živi in deluje v Ljubljani.

_______________________

  • Umetnica: Dorotea Dolinšek
  • Kurator razstave: Adrijan Praznik
  • Obrazstavno besedilo: Adrijan Praznik
  • Mentor um. dela 'TerraPort': Jurij Krpan
  • Organizacija in vodenje: Gašper Beg, Adrijan Praznik
  • Biotehnična podpora: Kristijan Tkalec
  • Konstrukcija: Jože Zajc
  • Tehnična podpora: Jure Sajovic, Barbara Sušnik, Maid Hadžihasanović
  • Posebna zahvala: prof. Robert Černelč, prof. Sašo Sedlaček (Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje) dr. Marko Flajšman (Univerza v Ljubljani, Biotehnična Fakulteta)
  • Producent um. dela  'TerraPort': Zavod Kersnikova | Galerija Kapelica
  • Producent razstave: LokalPatriot | Galerija Simulaker
  • Projekt sofinancirata: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Novo mesto
nazaj