047.jpg

Dan prostovoljstva obeležili s sprejemom prostovoljcev

datum: 08. 12. 2022

V torek, 6. decembra 2022 je v atriju Knjižnice Mirana Jarca potekal sprejem prostovoljcev, s katerim smo na Mestni občini Novo mesto obeležili 5. december, mednarodni dan prostovoljstva. Podžupan Boštjan Grobler je sprejel okrog 80 prostovoljcev iz 38 društev s področja sociale, humanitarnih in preventivno-zdravstvenih organizacij in se zahvalil v imenu Mestne občine Novo mesto za izjemen prispevek na področju humanitarnih in humanih dejanj posameznikov-prostovoljcev in prostovoljnih organizacij.

V svojem nagovoru je podžupan izpostavil sočutje, plemenitost in požrtvovalnost vseh prostovoljcev, ki delujejo v različnih nevladnih organizacijah in tudi v javnih ustanovah ter se zahvalil za prispevek družbi. Prostovoljstvo je zraslo iz potreb družbe, ker inštitucije ne zagotavljajo v celoti socialne varnosti, v socialne programe pa je vključenih preko 1500 prostovoljcev vseh generacij, in vsi, ki opravljajo prostovoljno delo, si zaslužijo veliko spoštovanje in priznanje. Prostovoljstvo ima velik pomen za našo skupnost, ker izboljšuje kakovost življenja v družbi, brani interese ranljivih posameznikov in skupin, vseh, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni na rob družbe ali so iz nje izključeni. Ob tem Mestna občina Novo mesto ne pozablja na vse tiste anonimne posameznike in tudi druge prostovoljne organizacije, kot so gasilska društva, ki na številnih drugi področjih v vsakdanjem življenju brezpogojno pomagajo, organizirajo in izvajajo svoje delo prostovoljno.

Podžupan Boštjan Grobler je izpostavil tudi Branko Bukovec, dolgoletno prostovoljko in ustanoviteljico Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki je nedavno postala častna občanka partnerskega mesta Herceg Novega zaradi posebnih zaslug za razvoj prostovoljnega dela tudi izven meja Slovenije. Izpostavil je tudi Društvo Celiac, ki je bilo pobudnik, da je Strokovni svet za višje šolstvo pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potrdilo na nacionalni ravni program Strokovnjak/strokovnjakinja za izvajanje medicinsko predpisane diete.

V imenu prostovoljcev se je zahvalil Goran Makar, predsednik Društva Celiac, ki je izpostavil vlogo in podporo Mestne občine Novo mesto pri delovanju humanitarnih in socialnih organizacij.

V kulturnem delu programa sta nastopili nadobudna glasbenica Maja Tomić in pesnica ter igralka Amika Zoja Jelič, obe dijakinji Gimnazije Novo mesto, ki se razvijata pod mentorstvom Tomaža Koncilije.

Fotografije: Foto Asja, Robert Kokol

nazaj