Another_Future_Entirely-1.jpg

Galerija Simulaker vabi na razstavo Nejca Trampuža

datum: 17. 01. 2023

V novomeški Galeriji Simulaker se v petek, 20. januarja 2023, ob 19. uri z večplastnim umetniško-raziskovalnim projektom Another Future Entirely / Popolnoma drugačna prihodnost predstavlja Nejc Trampuž. Razstava umetnika mlajše generacije, ki je nastala pod produkcijsko taktirko zavoda LokalPatriot in konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, bo na voljo za ogled do 18. februarja 2023.

Razstava naslavlja aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje pospešene spremembe, ki jih s svojim kolesjem poganja pozni kapitalizem, kot sta to na primer globalno segrevanje in izguba biotske raznovrstnosti.

Projekt predstavlja pozitivno naravnane odgovore na različne zagate družbe 21. stoletja ter ob tem ohranja smotrn pogled na našo skupno prihodnost. Raziskovalno naravnano delo sestoji iz multimedijske instalacije, ki bo premierno predstavljena v Galeriji Simulaker, in istoimenske publikacije, ki galerijsko postavitev dopolnjuje, a je obenem vsebinsko in konceptualno svoja samostojna enota.

Ubrana metoda pri razvoju razstavljenih del se poslužuje sodobnih raziskovalnih in umetniških pristopov, uporabe sodobnih tehnologij, kot je umetna inteligenca. V svoji srčici se projekt ukvarja z refleksijo aktualnega stanja današnje družbe in ekologij, znotraj katerih bivamo, hkrati pa ustvarja prostor za razmišljanje o drugih možnih prihodnostih. V tem pogledu je imaginarij, ki ga opolnomoča področje umetnosti, ključnega pomena, da lahko mislimo potencialne rešitve in posledično vzpostavimo vzvode za bolj vzdržno prihodnost. Za implementacijo slednjega je ključno interdisciplinarno povezovanje različnih strok ter spajanje znanj in veščin, slednje pa se je med snovanjem projekta odražalo s povezovanjem in gojenjem dialoga s strokovnjaki, z znanstveniki s področja okoljevarstva, z umetniki, s psihologi in z drugimi kritičnimi misleci.

Cilj projekta je izzvati naše tradicionalne predpostavke in prepričanja, okrepiti okoljsko ozaveščenost in ustvariti prostor za razmišljanje o bližnji prihodnosti znotraj našega primarnega ekosistema – Zemlje.

_______________________

Nejc Trampuž (1993) je multimedijski umetnik in fotograf. Z okoljevarstvenimi in ekološkimi tematikami se aktivno ukvarja zadnjih pet let, od leta 2019 pa je tudi aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Trampuževo priljubljeno izrazno sredstvo je kolaž, ki ga prepleta z različnimi sodobnimi tehnologijami, mediji in pristopi, vse to pa združuje v svojo značilno nasičeno estetiko umetniških del, ki so pogosto interaktivna.

_______________________

RAZSTAVNI PROJEKT

Umetnik: Nejc TrampužAnother Future Entirely-2

Kurator in producent: Adrijan Praznik

Programer: Rok Kos

Oblikovalec zvoka: Tim Kropivšek

3D oblikovalka: Brina Meze-Petrić

Organizacija in vodenje projekta: Gašper Beg, Adrijan Praznik

Programer in svetovalec v začetni fazi projekta: Srđan Prodanović

Tehnik: Maid Hadžihasanović

Naslovna podoba: Nejc Trampuž (z uporabo orodja Midjourney)

 

Producent projekta: LokalPatriot | Galerija Simulaker in konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

 

 

nazaj