Fotografska_razstava_Matja__a_Krivica_Po_poteh_uni__evanja_gozdov_v_Boliviji.jpg

Fotografska razstava Matjaža Krivica Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji

datum: 22. 05. 2023

Vabljeni na otvoritev razstave, ki bo v sredo, 24. maja 2023, ob 19. uri na novem Kaskadnem trgu. Razstava bo na ogled do 11. junija.

Lansko jesen so v Boliviji požari požirali na tisoče hektarjev gozdov, namesto katerih bodo kmalu posejani soja, koruza in sirek, čez nekaj let pa bodo nanje naselili govedo. O krčenju tropskih gozdov v Boliviji se ne piše veliko, ker tudi v sosednji, veliko večji Braziliji pospešeno uničujejo amazonski deževni gozd. Toda intenzivnost podiranja dreves v Boliviji je tolikšna, da ima ta država tretjo najvišjo stopnjo krčenja primarnih tropskih gozdov, takoj za Brazilijo in DR Kongo.

Fotografije Matjaža Krivica so nastale na reportažnem potovanju po Boliviji v okviru projekta Our Food. Our Future ob podpori okoljske nevladne organizacije Focus. Besedilo k fotografijam je prispevala novinarka Dela Maja Prijatelj Videmšek, ki se je v Boliviji sestala s številnimi predstavniki različnih interesnih skupin, živinorejci, trgovci z lesom, staroselskimi skupinami, varuhi gozda in odločevalci.

Kaskadni trg - razstava

Otvoritev razstave v Novem mestu bo v sredo, 24. maja 2023, na novem Kaskadnem trgu (nasproti Knjižnice Mirana Jarca). Po kratkem uvodnem nagovoru bo sledil voden ogled po razstavi, ki mu bo sledila manjša pogostitev z glasbeno spremljavo. Po razstavi nas bodo vodili člani odprave v Boliviji – mednarodno priznani fotograf Matjaž Krivic, novinarka Dela Maja Prijatelj Videmšek in predsednica okoljske organizacije Focus, Živa Kavka Gobbo. V primeru slabega vremena bo otvoritev razstave potekala v atriju knjižnice Mirana Jarca. 

 

Vabljeni!

Avtor naslovne fotografije: Matjaž Krivic

nazaj