Nova_postaja_GoNm_Srebrni__e.jpg

V Srebrničah smo odprli novo postajo GoNm ter se odpravili na družinski kolesarski izlet

datum: 06. 06. 2023

Podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič in vodja LAS Dolenjske in Bele krajine Jožica Povše sta v soboto, 3. junija, v sklopu dogodka S kolesom na kmetijo, tudi uradno otvorili ter namenu predali novo postajo za izposojo koles GoNm v Srebrničah.

Gre za že 18. postajo za izposojo koles v sistemu GoNm v naši občini. Nova postaja, s petimi kolesi, bo po besedah podžupanje Sare Tomšič služila za povezavo mesta s pokopališčem in podeželskim obrobjem mesta ter obratno. S tem se bodo našim občankam in občanom še razširile možnosti za uporabo okolju prijaznih oblik mobilnosti, kot na primer za obisk lokalnih kmetij. To je tudi eden od glavnih namenov projekta Socialna aktivacija: S kolesom na podeželje, v okviru katerega se je izvedla investicija nakupa in postavitve nove postaje v Srebrničah. Celotna vrednost investicije znaša dobrih 37.000 evrov, od tega je dobrih 19.000 evrov sofinanciranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

IMG_20230603_100822

Otvoritvi je sledila zanimiva kulinarična delavnica, na kateri so se udeleženci naučili, kako si enostavno pripraviti okusen domači sladoled iz svežih, lokalno pridelanih sestavin. Sladkemu okrepčilu je sledil voden družinski kolesarski izlet do Kmetije Redek kjer so nam predstavili na kakšen način pridelujejo in predelujejo okusne šparglje. Za vodstvo in varno kolesarjenje na izletu so skrbeli izkušeni kolesarji iz Kolesarskega društva Sprint Novo mesto. Kolesarskega izleta se je udeležilo lepo število kolesarjev, ki so se nato odpeljali po novo urejeni kolesarski stezi v smeri Dolnje vasi ter preko reke Krke do Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Tam so si otroci s starši z zanimanjem ogledali domače živali, ki živijo na kmetiji.

IMG_20230603_100947

IMG_20230603_131607

Poleg zgoraj omenjenih aktivnosti in pridobitev sta se v sklopu projekta trasirali tudi dve varni kolesarski krožni poti do lokalnih kmetij, namenjeni družinam. Izrisa poti z opisom sta dostopna na naši spletni strani. Partner v projektu je kupil aparat za sušenje špargljev. Prav tako so se izdelali kvalitetni nahrbtniki iz trajnostnih materialov, ki so jih prejeli udeleženci sobotnega dogodka. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v okviru Javnega poziva LAS Dolenjske in Bele krajine.

logotipi - gonm srebrniče

nazaj