jazzinty_2023_profil.jpg

Delavnica in festival Jazzinty s sloganom “preteklost=prihodnost”

datum: 10. 08. 2023

S ponedeljkom, 14. avgusta se pričenja delavnica in festival Jazzinty 2023, ki se predstavlja s sloganom “preteklost=prihodnost”. Letošnje leto se bo osredotočil na slovensko in mednarodno glasbeno sceno, saj je to platforma, v katero je Jazzinty 22 let preko delavnice vlagal in izobraževal “kader”. Novost produkcije 2023 bo fokus na ljudski glasbi v sodobnem času. Taka glasba zveni sveže, kreativno in predstavlja pomemben mejnik pri razvoju jazz glasbe nasploh.

V letošnjem letu bo produkcija Jazzinty zopet gostila najvidnejša imena domače in tuje glasbene scene s sloganom »preteklost = prihodnost«. Koncept letošnje produkcije je ljudska glasba v sodobnem času, s čimer se približujejo svetovnim trendom in ustvarjajo most med preteklostjo in tradicijo ter prihodnostjo in sodobnostjo. Pestrost ljudskih glasb sveta se v konceptu tesno prepleta s sodobno tehnologijo in modernimi glasbenimi praksami.

Delavnic se bo v letu 2023 udeležilo 40 udeležencev iz kar 13 držav. Pri prijavljenih udeležencih so zaslutili visok nivo in izkušnje prijaviteljev, kar program delavnice močno nadgrajuje.  Delavnica bo potekala pod mentorstvom 7 izjemnih mentorjev, med katerimi najdemo tudi dobitnike in nominirance prestižne nagrade Grammy ter protagoniste sodobnih glasbenih platform.

Festivalski program se osredotoča na slogan letošnje produkcije, ki predstavlja ljudsko glasbo v sodobnem času. Priča bomo eksluzivnim in izjemnim koncertom, ki se bodo odvijali vsak večer od 14. do 19. avgusta ob 20. uri na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu. Koncertom bodo vsak večer od 22. ure dalje sledili tradicionalni jam sessioni v prenovljenem klubu LokalPatriot. 

Na festivalu bodo podelili tudi skadateljsko nagrado za najboljšo slovensko jazz kompozicijo “Jazzon 2023”, ki jo bo v sredo, 16. avgusta, ob 20. uri podelila generalna direktorica Direktorata za razvoj kulturnih politik Ministrstva za kulturo Tjaša Pureber. Podelitvi bo sledil koncert nagrajenca – pianista Matica Štembergerja z zasedbo ter edinstven koncert mentorjev delavnice in najvidnejših imen na sodobni glasbeni sceni – kitarista Pedra Martinsa, klaviaturista Jasona Lindnerja, bobnarja Arthurja Hnatka in basista Panagiotisa Andreoua.

 

Festivalni program.pdf

nazaj